You are currently viewing Godišnjica premijere filma Dobar posao u Italiji redatelja Petera Collinsona

Godišnjica premijere filma Dobar posao u Italiji redatelja Petera Collinsona

“Dobar posao u Italiji” (The Italian Job) britanski je akcijski film redatelja Petera Collinsona, poznat kao jedan od klasika žanra i jedno od najpopularnijih ostvarenja britanske kinematografije. Film je premijeru imao na današnji dan, 5. lipnja 1969. godine u Londonu.

Charlie Croker, čiji lik tumači Michael Caine, profesionalni je londonski kriminalac koji nakon izlaska iz zatvora doznaje za plan spektakularne pljačke u Torinu koji je razradio njegov talijanski kolega i prijatelj prije negoli ga je smaknula lokalna mafija. Film se bavi planiranjem kako izvesti tu pljačku stoljeća, pri čemu mu pomoć iz zatvora pruža londonski gangsterski boss Bridger (čiji lik tumači Noël Coward). To će ih otvoreno konfrontirati s onima koji je i sami kane izvesti, talijanskim mafijašima na čijem se čelu nalazi gazda Altabani (Raf Vallone)…

Scenarij za “Dobar posao u Italiji” napisao je Troy Kennedy Martin i na njega je u znatnoj mjeri utjecao antiestablišmentski duh tadašnjeg doba, ali i ironično prikazivanje britanskih kriminalaca, “patriota” koji se s talijanskom mafijom nadmeću poput nogometnih reprezentacija. Film obiluje humorom, što se može ponajprije zahvaliti angažmanu vrlo popularnoga komičara Bennyja Hilla, kome je ta relativno mala, ali dojmljiva uloga (profesor Simon Peach) bila jedan od najistaknutijih filmskih nastupa u karijeri.

“Dobar posao u Italiji” međutim daleko snažniji dojam napravio je antologijskim akcijskim scenama vožnje mini cooperima torinskim ulicama, ali isto tako antologijskom završnom scenom koja predstavlja jedan od najspektakularnjih vrhunaca u povijesti filmske umjetnosti.

“Dobar posao u Italiji” 2003. godine dobio je svoj remake u obliku istoimenog hollywoodskog filma, a 2012. u Bollywoodu snimljena je verzija pod naslovom “Players”.

Goran Čelig