You are currently viewing Godišnjica premijere filma Predator redatelja Johna McTiernana

Godišnjica premijere filma Predator redatelja Johna McTiernana

Na današnji dan, 12. lipnja 1987. godine započela je američka kinodistribucija filma “Predator” (Predator) poznatoga američkog redatelja akcijskih filmova Johna McTiernana (Umri muški, Lov na Crveni oktobar, Posljednji akcijski junak).

Izvrsna mješavina akcijskoga hita u stilu “Ramba” i znanstvenofantastičnoga filma na tragu horora poput “Osmog putnika” te prepun uzbudljivih akcijskih i nerijetko zastrašujućih prizora u čudesnoj džungli (snimanoj na stvarnoj lokaciji na jugu Meksika), film je bio iznimno uspješan i popularan. Samo u Sjedinjenim Državama zaradio je 60 milijuna dolara, a nakon nekoliko godina snimljen je i nastavak.

CIA pošalje grupu komandosa na čelu sa specijalcem Dutchom (Arnold Schwarzenegger) u srednjoameričku džunglu spasiti zrakoplovce koje su zarobili gerilci. Misija se odvija po planu, komandosi oslobađaju taoce, ali tragajući za petoricom nestalih pronađu njihova oguljena tijela, što zasigurno nije bilo djelo gerilaca. Izgleda da u džungli postoji nešto, neko biće golim okom nevidljivo, koje ubija ljude vadeći im utrobu i masakrirajući ih. Dutch, njegovi specijalci i preživjela taokinja krenu u potragu za neidentificiranim bićem koje bi moglo biti s drugog planeta. Njihov put pretvorit će se u noćnu moru kad jedan po jedan počnu stradavati…

Iako je prvotno glavna uloga bila namijenjena Jean-Claudeu Van Dammeu, vođu komandosa ipak je tumačio slavni Arnold Schwarzenegger (trilogija Terminator, Istinite laži). Uz njega nastupaju i drugi poznati glumci akcijskih filmova, Jesse Ventura (Trkač, Razbijač) i Carl Weathers (Rocky, Mandalorijanac).

Goran Čelig