You are currently viewing Godišnjica premijere horora Opsjednutost redatelja Roberta Wisea

Godišnjica premijere horora Opsjednutost redatelja Roberta Wisea

“Opsjednutost” (The Haunting), u bivšoj državi prikazana pod naslovom “Kuća duhova”, jest američko-britanski crno-bijeli horor-film u režiji Roberta Wisea, poznat kao jedno od najutjecajnijih ostvarenja u povijesti žanra. Premijeru je doživio na današnji dan, 21. kolovoza 1963. godine, a predstavlja adaptaciju romana “The Haunting of Hill House” Shirley Jackson.

Radnja je smještena na jedno izolirano imanje odnosno u ogromnu kuću čiji su prijašnji stanari stradavali na bizarne i nasilne načine, a koja postaje predmetom eksperimenta znanstvenika (tumači ga Richard Johnson) koji istražuje natprirodne pojave i koji je tamo doveo grupu gostiju, uključujući i dvije žene s parapsihološkim talentima. Protagonistica, čiji lik tumači Julie Harris, jedan je od ta dva medija, a tijekom boravka u kući počnu je mučiti ne samo natprirodni fenomeni nego i posljedice vlastitih trauma…

“Opsjednutost” je dobrim dijelom snimljena u Ettington Parku, ladanjskoj kući u engleskom mjestu Ettingtonu, čija je neogotička arhitektura značajno pridonijela mračnoj i uznemirujućoj atmosferi. Publiku je međutim najviše impresionirala Wiseova vješta režija – upotreba crno-bijele fotografije i trikova, stvaranje polagane jeze i izazivanje naglih šokova, te je “Opsjednutost” stekla reputaciju jednog od najstrašnijih filmova svog vremena.

Brojne pohvale dobila je i Julie Harris, kojoj se uloga duševno rastrojene parapsihologinje često navodi kao najbolja u karijeri. Godine 1999. snimljen je istoimeni remake u režiji Jana de Bonta, koji se smatra daleko inferiornijim.

Steven Spielberg, koji je često navodio kako je upravo “The Haunting” jedan od filmova koji je najviše utjecao na njegov opus, također je pokušao napraviti remake, i to u suradnji sa Stephenom Kingom. Naposljetku je King napisao scenarij za televizijsku miniseriju “Rose Red” emitiranu 2002. godine.

Goran Čelig