You are currently viewing Godišnjica premijere filma Čast Prizzijevih redatelja Johna Hustona

Godišnjica premijere filma Čast Prizzijevih redatelja Johna Hustona

Na današnji dan, 13. lipnja 1985. godine održana je premijera legendarnog filma “Čast Prizzijevih” (Prizzi’s Honor) velikog Johna Hustona, za koji je scenarij prema svom satiričnom kriminalističkom romanu napisao Richard Condon.

Charley Partanna (Jack Nicholson) stariji je plaćeni ubojica jake njujorške mafijaške obitelji Prizzi. Na gangsterskom se vjenčanju zagleda u blistavu Irene Walker (Kathleen Turner). Ona se predstavlja kao porezna savjetnica iz Los Angelesa, ali zapravo je i ona plaćeni ubojica te Charley smatra da je našao srodnu dušu. No ona je prevarila Prizzijeve za velik novčani iznos, što stavlja na kušnju Charleyjevu zaljubljenost i njegovu odanost gazdama… I što sada, ubiti ili oženiti Irene?!

U svom pretposljednjem filmu klasik američke kinematografije, tada 78-godišnji Huston, pokazuje izvanrednu lakoću oblikovanja vrlo komplicirane i kompleksne priče s neočekivanim završetkom, precizan ritam i vrhunsku duhovitost, tako da je “Čast Prizzijevih” nominiran za osam Oscara (između ostalog za najbolji film, režiju i mušku ulogu), ali osvojio je samo onog za epizodnu ulogu Maerose Prizzi, koju je sjajno interpretirala Anjelica Huston.

Goran Čelig