You are currently viewing Godišnjica premijere filma Noć iguane slavnoga Johna Hustona

Godišnjica premijere filma Noć iguane slavnoga Johna Hustona

Na današnji dan, 9. lipnja 1964. godine na filmskom festivalu u San Sebastianu premijeru je doživio čuveni naslov “Noć iguane” (The Night of Iguana), drama koju je majstorski režirao legendarni John Huston.

Dr. T. Lawrence Shannon svećenik je episkopalne crkve iz Virginije koji se oda alkoholu i doživi živčani slom nakon što bude izbačen iz crkve zbog neprilične ljubavne veze s vrlo mladom učiteljicom vjeronauka. Dvije godine potom zatječemo ga u Meksiku, gdje se sklonio želeći pronaći smirenje i novi životni smisao te gdje radi kao turistički vodič za malu agenciju Blake’s Tours iz Teksasa. Nakon što preuzme skupinu baptističkih učiteljica koje autobusom vodi u grad Puerto Vallartu, Lawrence će među putnicama upoznati njihovu voditeljicu Judith Fellowes i njezinu 16-godišnju nećakinju Charlotte Goodall, tinejdžericu željnu uzbuđenja koja će ga ubrzo pokušati zavesti. No Charlotte je pod strogim nadzorom tetke Judith, a kad se smjeste u džunglom okruženom trošnom hotelu koji vodi atraktivna udovica Maxine Faulk, sve će se dodatno usložniti kad Lawrencea privuče šarmantna i povučena umjetnica Hannah Jelkes…

Godine 1965. od četiri nominacije za Oscara nagrađena onim za najbolju kostimografiju te iste godine nominirana za pet Zlatnih globusa, intrigantna i provokativna psihološka drama Johna Hustona adaptacija je istoimene kratke priče Tennesseeja Williamsa (Tramvaj zvan čežnja, Mačka na vrućem limenom krovu). Kao i u ostalim kratkim storijama iz zbirke Sabrane priče objavljene dvije godine nakon njegove smrti (1985.), Williams i u ovoj na provokativan način tematizira ljudsku seksualnost kloneći se posrednog bavljenja homoseksualnošću kao u svojim dramama. Tvrdeći da ne može napisati priču ako u njoj nije barem jedan lik prema kojem osjeća tjelesnu strast, pisac je takav lik kreirao u protagonistu kojeg izuzetno sugestivno i uvjerljivo tumači Richard Burton.

Njegove su partnerice podjednako uvjerljiva Ava Gardner u liku žene koja je vidjela sve i svašta, ali koja čvrsto stoji na zemlji i čiju slobodoumnost Huston vrlo učinkovito kontrastira protagonistovu potiskivanju seksualnih nagona, te uvijek pouzdana oskarovka Deborah Kerr.

Film za koji su scenarij napisali Anthony Veiler (Ulaz na pozornicu Gregoryja La Cave, također Hustonov Moulin Rouge) i sam Huston te u kojem je glavnu ulogu prvotno trebao tumačiti James Garner, koji je odustao uz obrazloženje da je projekt “previše obilježen Tennesseejem Williamsom”, provokativna je moralka koja osim seksualnosti tematizira i vjeru, životni smisao i traganje za njim te osjećaj dužnosti.

Goran Čelig