You are currently viewing Godišnjica premijere filma Casanova redatelja Federica Fellinija

Godišnjica premijere filma Casanova redatelja Federica Fellinija

Na današnji dan, 7. prosinca 1976. godine održana je talijanska premijera filma “Casanova” (Il Casanova di Federico Fellini) slavnog redatelja Federica Fellinija.

Nakon što ga Inkvizicija uhiti i osudi, samouvjereni i pomalo arogantni pjesnik, filozof, matematičar, pisac i pustolov Giacomo Casanova biva razodjeven i zatočen u mračnoj i turobnoj ćeliji. Tijekom izdržavanja zatvorske kazne prisjetit će se nekih od svojih najvećih ljubavnih avantura, kakva je ona s privlačnom krojačicom Annom Marijom, djevojkom koja je često padala u nesvijest te joj je bilo potrebno intenzivno puštati krv. Kad uspije pobjeći iz zatvora, Casanova će krenuti u lutanje Europom, najprije u Pariz, gdje će zavesti sredovječnu, ali pohotnu Madame D’urfé. Na dvoru grbavca i homoseksualca markiza Du Boisa osvojio je i privlačnu djevojku Henriette. Kad dospije u London, Casanova će postati žrtvom pljačke dviju žena, zbog čega će pokušati i samoubojstvo utapanjem u Temzi, od čega će ga spasiti pojava divovske žene i dvojice patuljaka. Slijedeći njih, dospjet će na sajam na rijeci Temzi. Nakon promatranja zajedničke kupke divovske žene i patuljaka stigao je u Rim, u palaču lorda Taloua, gdje će kočijaša Righetta pobijediti kladeći se u broj orgazama koje može doživjeti tijekom jednog sata. Put će ga potom odvesti najprije u Švicarsku, gdje će se zaljubiti u alkemičarovu kćer Isabellu, potom u Dresden, gdje će se susresti s majkom i ocem, te naposljetku u Württemberg…

Godine 1977. nominirana za Oscara u kategorijama najbolje kostimografije, za što je Danilo Donati (Amarcord, Flash Gordon, Život je lijep) nagrađen Akademijinom statuom, te za najbolji adaptirani scenarij, ali i nagradama BAFTA u kategorijama najuspjelije kostimografije i dizajna produkcije, pustolovna biografska drama suscenarista i redatelja Federica Fellinija temeljena je na autobiografiji “Priča mog života” glasovitog Giacoma Casanove. U potpunosti snimljen u rimskim studijima Cinecittà, film prikazuje Casanovin površan i razvratan život dok juri iz jedne ljubavne avanture u drugu. S jedne strane on čezne za poštovanjem, a s druge ga pokreću elementarni nagoni.

Pričom o protagonistu bez moralnih skrupula autori prikazuju i europsko društvo tijekom 18. stoljeća, društvo koje napučuju čudaci i poremećeni tipovi. U dekadentnom vremenu i Casanova je dekadentni pervertit, na određen način promašen i propao čovjek, a Fellini intrigantno i s mnogo imaginacije prikazuje njega i sve što ga okružuje.

U naglašeno stiliziranom i artificijelnom ostvarenju za koje je s Fellinijem scenarij supotpisao Bernardino Zapponi (Fellinijev Satyricon, Duboko crveno Darija Argenta, Bijeli telefon Dina Risija), koji je snimio sjajni Giuseppe Rotunno (Rocco i njegova braća, Sav taj jazz) i za koji je glazbu skladao veliki Nino Rota (Osam i pol, Amarcord, trilogija Kum) naslovnu ulogu tumači pouzdani Donald Sutherland (M*A*S*H, Detektiv Klute, Invazija tjelokradica).

Goran Čelig