You are currently viewing Godišnjica premijere filma Bugsy redatelja Barryja Levinsona

Godišnjica premijere filma Bugsy redatelja Barryja Levinsona

Na današnji dan, 10. prosinca 1990. godine u New Yorku održala se premijera filma “Bugsy”, biografske kriminalističke drame poznatoga redatelja Barryja Levinsona (Kišni čovjek; Dobro jutro, Vijetname) koja će osvojiti Zlatni globus za najbolji film te biti nominirana u čak deset kategorija za nagradu Oscar, od kojih je u konačnici osvojila dvije, u kategorijama za kostimografiju i scenografiju.

Benjamin Siegel Bugsy (Warren Beatty) bio je jedan od najpoznatijih gangstera, koji je u svoj posao i planove ulagao mnogo strasti, što se naposljetku okrenulo protiv njega. Prvi problemi počeli su kad su ga partneri poslali da preuzme nadzor nad poslovima na Zapadnoj obali, gdje se upoznao s Hollywoodom i, očaran njime, htio stvoriti nešto slično. Dobio je ideju za Las Vegas i nagovorio partnere da ulože u prvi hotel u pustinji, a njegova će ga revolucionarna zamisao odvesti u smrt…

“Bugsy” je dakle kriminalistička drama scenarista Jamesa Tobacka i redatelja Barryja Levinsona o legendarnom njujorškom mafijašu koji je bio povezan sa zloglasnim imenima kao što su Meyer Lansky i Charlie Lucky Luciano, karizmatičnom gangsteru i njegovoj ljubavnici, starleti Virginiji Hill, čija je zajednička vizija zaslužna za spektakl znan kao Las Vegas. U glavnim ulogama pojavili su se Warren Beatty, Annette Bening, Harvey Keitel, Ben Kingsley, Elliott Gould, Joe Mantegna i Bebe Neuwirth.

Goran Čelig