You are currently viewing Godišnjica premijere filma Zločin u školi redatelja Branka Ivande

Godišnjica premijere filma Zločin u školi redatelja Branka Ivande

“Zločin u školi” hrvatski je igrani film nastao u režiji Branka Ivande, a premijerno je prikazan na današnji dan, 22. lipnja 1982. godine. Po žanru predstavljao je za tadašnju jugoslavensku kinematografiju rijedak primjer kriminalističkog filma, a temeljio se na romanu “Stroj za maglu” Pavla Pavličića.

Zlatko Kovač, provincijski profesor bez posebnih ambicija, zaposlio se na zagrebačkoj gimnaziji pa se seli u Zagreb s majkom. Uskoro doznaje da njegov premještaj nije slučajan. Profesor Tot, na čije je mjesto došao, umro je pod zagonetnim okolnostima. Kovač upoznaje galeriju čudnih likova u nastavničkom zboru. Uskoro sa zaprepaštenjem otkrije novi leš u školskoj zbornici. Policija bezuspješno ispituje slučaj, ali Kovač neočekivano otkriva vezu između dva mrtvaca u školi i jednog događaja otprije desetak godina kojemu je i sâm bio sudionik. Dok se priprema proslava 30-godišnjice škole, on traga za ubojicom i postavlja mu klopku…

Uloge u filmu ostvarili su Zlatko Vitez, Miodrag Krivokapić, Mustafa Nadarević, Koraljka Hrs, Tanja Knežić, Fabijan Šovagović, Žarko Potočnjak, Ljubo Kapor, Žuža Egreni, Zdenka Heršak, Nada Subotić, Vjera Žagar-Nardeli, Dragutin Klobučar, Zvonimir Zoričić, Zdenka Trah, Kostadinka Velkovska i drugi.

Goran Čelig