You are currently viewing Godišnjica premijere filma Batman redatelja Leslieja H. Martinsona

Godišnjica premijere filma Batman redatelja Leslieja H. Martinsona

Na današnji dan, 30. srpnja 1966. godine u Paramount Theatreu u Austinu (Teksas) premijeru je imao američki pustolovni film “Batman” u režiji Leslieja H. Martinsona. Taj će film ostati upamćen i kao prva (i uspjela) cjelovečernja filmska adaptacija stripa o Batmanu.

Nastao je u vrijeme snimanja istoimene popularne TV serije od koje je preuzeo opći ton, kao i najveći dio glumačke ekipe, što uključuje likove Batmana i Robina, koje glume Adam West i Burt Ward, te likove negativaca kao što su Joker i Penguin, koje tumače Burgess Meredith i Cesar Romero, a prikazan je između prve i druge sezone.

Radnja donosi priču u kojoj ujedinjeni negativci nastoje zavladati svijetom tako što stvore uređaj kojim žele dehidrirati sve članove Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a Batman i Robin pokušat će ih u tome spriječiti. Kritike su uglavnom bile pozitivne, ali film je ostao zasjenjen serijom koja se počela emitirati 12. siječnja i nastavila se snimati sljedeće dvije godine. Možda baš zbog toga prvom “pravom” filmskom adaptacijom Batmana ipak se smatra ona u režiji Tima Burtona iz 1989. godine.

Osim spomenutog Westa, Warda, Mereditha i Romera, u ovom “Batmanu” pojavljuje se i Lee Meriwether u ulozi Žene Mačke; Riddlera glumi Frank Gorshin, komesara Jamesa Gordona igra Neil Hamilton, a u ulozi neizostavnog batlera Alfreda Pennywortha pojavljuje se Alan Napier.

Goran Čelig