You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Maska redatelja Chucka Russella

Godišnjica premijere komedije Maska redatelja Chucka Russella

Na današnji dan, 28. srpnja 1994. godine na Beverly Hillsu održana je premijera urnebesno popularne komedije “Maska” (The Mask) koju je režirao Chuck Russell. Priča je zasnovana na stripu “The Mask” Dark Horse Comicsa.

Od pomalo budalastog bankovnog službenika do superheroja u jednom potezu: Stanleyja Ipkissa (Jim Carrey), slučajnog pronalazača drevne nordijske maske, posve će preobraziti neobičan začarani predmet – poklonit će mu nadljudske moći, neodoljiv šarm, ali i poneku indikaciju, mjeru opreza i nuspojavu!

Stanley je dakle povučeni bankovni službenik kojemu je kućni ljubimac, pas Milo, najbolji i jedini prijatelj. Razmišljajući o svom samotnom životu, Stanley dolazi do ruba samoubojstva, ali pronalazak neobične maske u rijeci drastično mijenja njegov život. Stavivši masku na lice, Stanley postaje križanac tasmanijske nemani i Supermana, nesavladivo biće kojemu nijedan pothvat nije nemoguć. Kada Stanley upozna lijepu pjevačicu iz noćnoga kluba Tinu Carlyle (Cameron Diaz), čini se da je napokon pronašao sreću, ali na njihov put staje gangster Dorian Tyrell (Peter Greene). Stanley se mora izboriti za Tinu i odoljeti napadima zločinaca i optužbama policije…

Nakon uspjeha s prvim “Aceom Venturom” Jim Carrey snimio je tu iznimno zabavnu komediju u kojoj je vrhunska scenografija, u sprezi sa specijalnim efektima, kreirala neobičan svijet fantastike. Koketirajući s film noirom i četrdesetim godinama prošlog stoljeća, film Chucka Russella vrlo je prepoznatljivo, osvježavajuće ostvarenje prepuno inspirativnih detalja.

Dočim je Carrey uletio u avanturu zvanu “Maska” s određenim filmskim iskustvom, atraktivna je Cameron Diaz (Vanilla Sky, Charliejevi anđeli) nakon manekenske karijere prvi put došla na film. Ulogu fatalne barske pjevačice odradila je s užitkom te je ubrzo nastupila u još jednom iznimnom filmu, “Okusu Minnesote”. Elegancija te popularne ljepotice savršeno se prilagodila energičnom Carreyjevu nastupu u jednako energičnom filmu Chucka Russella.

Goran Čelig