You are currently viewing Godišnjica premijere filma Batman: Početak u režiji Christophera Nolana

Godišnjica premijere filma Batman: Početak u režiji Christophera Nolana

Na današnji dan, 31. svibnja 2005. godine u japanskom glavnom gradu Tokiju održana je premijera prvog Batmana u režiji slavnog Christophera Nolana, “Batman: Početak” (Batman Begins), sa zvjezdanom ekipom glumaca (Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Ken Watanabe, Morgan Freeman…).

Kao osmogodišnji dječak Bruce Wayne pao je u spilju u kojoj ga je napao roj šišmiša, a zbog toga je razvio strah od njih, u tolikoj mjeri da je jedne večeri u operi, zbog likova sličnih šišmišima koji su se pojavili tijekom izvedbe, prisilio roditelje da ranije napuste predstavu. No na ulici ih je dočekao pljačkaš Joe Chill, koji je nemilosrdno ubio Bruceove roditelje. Premda je ubojica ubrzo uhićen, dječak je počeo sebe kriviti zbog smrti roditelja, a ta trauma dovela je do njegove opsjednutosti osvetom. Godinama potom Bruce se sa sveučilišta Princeton vratio u Gotham City, ponajviše vođen nakanom da ubije Chilla, koji je u zamjenu za svjedočenje protiv mafijaša Carminea Falconea pušten na slobodu. No kad je Chilla uime Falconea ubila žena prerušena u novinarku, Bruce se najprije suočio s mafijašem, a potom, nakon što je njegova stara prijateljica Rachel Dawes ostala razočarana njegovom osvetoljubivošću, odlučio proputovati svijet i tako možda shvatiti prirodu ljudskog zla. A kad je u Butanu zbog krađe dospio u zatvor, ondje je upoznao Henrija Ducarda, pripadnika elitne skupine osvetnika zvane Liga sjena, koju je predvodio odlučni Ra’s al Ghul. Tijekom obuke pod njegovim vodstvom Bruce je prevladao strah od šišmiša, i ne sluteći da će se jednog dana kao Batman, maskirani zaštitnik Gotham Cityja, sukobiti upravo s Ra’s al Ghulom i njegovim ljudima…

Godine 2006. nominirana za Oscara za najbolju fotografiju te iste godine nominirana za britansku filmsku nagradu BAFTA u tri kategorije, uključujući i onu za najbolje vizualne efekte, akcijska triler-drama scenarista i redatelja Chrisophera Nolana prvi je segment njegove kultne trilogije o Batmanu. Film dominantno temeljen na stripu Boba Kanea, kojem će kao osnova u sljedećim nastavcima trilogije biti pridruženi i kod nas objavljeni kultni stripovi “Mračni vitez” i “Povratak mračnog viteza” Franka Millera, ponudio je radikalni odmak od dotadašnjeg tretiranja Batmana na velikom ekranu, osobito u filmovima “Batman zauvijek” i “Batman i Robin” Joela Schumachera, nakon kojih se činilo da je franšiza o zaštitniku Gotham Cityja trajno upokojena.

Izvevši značajan otklon i od dvaju manje ili više eskapističkih filmova o Batmanu redatelja Tima Burtona, Nolan je kreirao znatno mračniju, tjeskobniju te intrigantnim egzistencijalnim motivima prožetu i kompleksnom psihologizacijom protagonista impregniranu priču koja imponira vještom i dovoljno sugestivnom režijom, odličnim glumačkim interpretacijama (unatoč tomu što je za sporednu ulogu Katie Holmes također 2006. godine nominirana za Zlatnu malinu kao najgora glumica) te dojmljivim ozračjem koje ponajviše počiva upravo na psihološkoj karakterizaciji Batmanova lika.

Premda se cjelini može prigovoriti zbog povremeno pomalo kruto i nezgrapno režiranih akcijskih sekvencija, riječ je o koloristički raskošnom i efektno estetiziranom djelu, za što je zaslužna i opravdano nagrađivana fotografija Nolanova stalnog suradnika Wallyja Pfistera (Igra pobjednika Bennetta Millera), koji je upravo za rad na redateljevu filmu “Početak” potvrdio jednu od zasad četiri nominacije za Oscara.

Goran Čelig