You are currently viewing Godišnjica premijere kultnog filma Vrana Alexa Proyasa

Godišnjica premijere kultnog filma Vrana Alexa Proyasa

Na današnji dan, 10. svibnja 1994. godine u kalifornijskome gradu Santa Monica održana je premijera kultnog filma “Vrana” (The Crow) debitanta, egipatskoga Grka Alexa Proyasa, u kojem poetičnoga gitarista Erica Dravena godinu dana nakon što su on i njegova zaručnica ubijeni vrana vraća u život. Vodi ga kroz zemlju živih skroz do njegovih ubojica. Eric se osvećuje ljudima koji su odgovorni za smrt njega i njegove zaručnice.

Staro vjerovanje kaže da vrana odvodi duše preminulih u svijet mrtvih. No vrana mrtve katkad može vratiti u svijet živih. Eric (Brandon Lee) i Shelly (Sofia Shinas) trebali su se vjenčati na samu Noć vještica, ali noć prije nju su silovali i nasmrt pretukli, a njega ubili nožem i hicima iz pištolja kriminalci u službi Tipa Dollara (Michael Wincott). Godinu potom vrana oživljava Erica i on se želi osvetiti ljudima koji su uništili njegovu i Shellynu sreću. Na tom putu pomoć će mu pružiti djevojčica Sarah (Rochelle Davis), koja je njemu i Shelly bila poput kćeri, te policijski narednik Albrecht (Ernie Hudson)…

“Vrana” je kultni status stekla osebujnom darkerskom ikonografijom i dizajnom, ali i tragičnom sudbinom glavnoga glumca Brandona Leeja, koji je nesretnim slučajem, pod ne baš jasnim okolnostima, u 28. godini izgubio život pri kraju snimanja. Kao da je tužna sudbina njegova oca, legendarnoga kralja borilačkih filmova Brucea Leeja, čija je smrt u 32. godini ostala ovijena velom nepoznanica, prešla i na njega.

Redatelj Alex Proyas poslije je snimio, također u žanru fantastike, podjednako zanimljiv film “Grad tame”, a u prvu ligu holivudskih redatelja plasirao se slobodnom obradom motiva znanstvenofantastične proze Isaaca Asimova “Ja, robot”.

Goran Čelig