You are currently viewing Godišnjica premijere filma Zameo ih vjetar redatelja Victora Fleminga

Godišnjica premijere filma Zameo ih vjetar redatelja Victora Fleminga

Na današnji dan, 15. prosinca 1939. godine u Atlanti premijerno je prikazan jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, “Zameo ih vjetar” (Gone with the Wind). U bivšoj državi naslovljen je “Prohujalo s vihorom”, što više odgovara originalu.

Uoči početka američkoga građanskog rata 1861. godine lijepa i hirovita kći plantažera Scarlett O’Hara zaljubljena je u uglađena i obrazovana aristokrata Ashleyja Wilkesa, zaručenoga za staloženiju zaovu Melanie. Dok Scarlett uporno pokušava osvojiti Ashleyja, šarmantni pustolov Rhett Butler opčinjen je njezinim temperamentom, ali joj ne popušta. Usprkos međusobnoj privlačnosti, Scarlett se dvaput udaje (isprva iz hira, a potom iz koristi) te se nakon rata posvećuje obnovi opustošene plantaže…

Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard i Olivia de Havilland u glavnim ulogama, uz mnoštvo sporednih, uspjeli su oživiti istoimeni roman Margaret Mitchell, a pri realizaciji izmijenila su se trojica redatelja (George Cukor, Sam Wood, Victor Fleming – jedini potpisan), petnaest scenarista (npr. F. Scott Fitzgerald i Ben Hecht) i trojica snimatelja, pa je film koherentan ponajprije zahvaljujući producentu Davidu Selznicku, koji je nadgledao sve faze, često dopisivao scenarij te režirao pojedine scene.

Uz Selznicka ključan je udio ostvario i William Cameron Menzies (čiji je doprinos označen dotad nepostojećom funkcijom produkcijskog dizajnera), ponajprije u ostvarenju dramaturške funkcije boje i osvjetljenja (prilagođivanje ekspresionističke tradicije odnosa svjetla i sjene koloru, scenografsko naglašavanje dubine…).

Dočim je Clark Gable bio jedini izbor za junaka, za protagonisticu je nakon masovno reklamirane potrage (intervjuirano je oko 1400 kandidatkinja) odabrana Vivien Leigh. Trud se neupitno isplatio, “Zameo ih vjetar” osvojio je Oscara za najbolji film, režiju, scenarij, fotografiju, glavnu žensku ulogu (V. Leigh), sporednu žensku ulogu (Hattie McDaniel, prva nominirana crna glumica i dobitnica), scenografiju (Lyle R. Wheeler) i montažu (Hal C. Kern, James E. Newcom), a Menzies je nagrađen posebnim Oscarom.

Goran Čelig