You are currently viewing Godišnjica premijere drame Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza

Godišnjica premijere drame Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza

Na današnji dan, 13. listopada 1950. godine u New Yorku održana je premijera slavnog filma “Sve o Evi” (All About Eve) redatelja Josepha L. Mankiewicza, koji je u suradnji s Mary Orr napisao i scenarij.

Margo Channing karizmatična je kazališna zvijezda koja je upravo navršila četrdesetu. Jednoga dana poslije predstave sreće Eve Harrington, sramežljivu obožavateljicu koju odluči zaposliti kao osobnu asistenticu. No njezini prijatelji uskoro shvaćaju da Eve nije naivna kao što na prvi pogled djeluje, a postavlja se pitanje hoće li to shvatiti i Margo prije nego što postane prekasno…

“Sve o Evi” po mnogima je jedan od najboljih hollywoodskih filmova svih vremena: priča o dvojnicima, starenju i prolaznosti slave koja je poslužila kao uzor mnogim autorima koji su se prihvatili slične teme. Jedan od njih jest i Paul Verhoeven, koji je zaplet o ambiciji i profesionalnom rivalitetu smjestio u kontekst suvremenog Las Vegasa istaknuvši u fokus latentni seksualno-destruktivni potkontekst Mankiewiczeva klasika u “Plesačicama” (Showgirls, 1995.).

U produkciji uspješnoga Darryla F. Zanucka uloge tumače Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm, Gary Merrill, Hugh Marlowe, Thelma Ritter i mnogi drugi.

Goran Čelig