You are currently viewing Godišnjica premijere filma Knjiga o džungli Wolfganga Reithermana

Godišnjica premijere filma Knjiga o džungli Wolfganga Reithermana

Na današnji je dan, 18. listopada 1967. godine održana američka premijera legendarnog dugometražnog filma “Knjiga o džungli” (The Jungle Book), koji je režirao Wolfgang Reitherman.

Bio je to 19. animirani film iz produkcije Disneyjeva studija. Scenarij filma temelji se na istoimenoj knjizi nobelovca Rudyarda Kiplinga i posljednji je film koji je producirao Walt Disney preminuvši u vrijeme njegova nastajanja. Svakako je jedna od najomiljenijih ekranizacija te klasične priče i najljepša uspomena na Disneyja.

Ostavljenog u šumi nakon nesreće, petogodišnjeg Mowglija (Bruce Reitherman) usvojili su i odgojili vukovi. Kako dječak odrasta, pantera Bagheera (Sebastian Cabot) shvaća da Mowgli mora biti vraćen među ljude. No njihov prijatelj medvjed Baloo (Phil Harris) misli da bi dječak trebao ostati među svojim prijateljima u džungli, koja im pruža sve što požele. Mudra Bagheera zna da je Mowgli u opasnosti od tigra Sherea Khana (George Sanders), koji mrzi sve ljude… Jednoga dana Mowgli pobjegne dublje u džunglu te doživi neugodne susrete sa zmijom Kaaom (Sterling Holloway), majmunom Kraljem Louiejem (Louis Prima) i tigrom Khanom, ali će ga u ljudsko selo ipak odvući glas djevojčice Kitty…

Uz izražajnu animaciju, zabavne likove i dopadljive pjesme, premda odlutao od izvorne priče, rezultat je predivan – najbolji mogući način da zapamtite Walta Disneyja.

Goran Čelig