You are currently viewing Godišnjica premijere drame Presuda slavnog redatelja Sidneyja Lumeta

Godišnjica premijere drame Presuda slavnog redatelja Sidneyja Lumeta

Na današnji dan, 7. prosinca 1982. godine u New Yorku održana je premijera odlične drame “Presuda” (The Verdict) slavnog redatelja Sidneyja Lumeta.

Sredovječni Frank Galvin nekad je bio obećavajući odvjetnik iz Bostona, ali karijeru mu je, baš kao i brak, upropastio alkoholizam. U posljednje tri godine izgubio je sva četiri slučaja na kojima je radio, a kao posljednju priliku za iskupljenje prihvatit će slučaj koji će mu povjeriti njegov jedini prijatelj i mentor Mickey Morrissey. Riječ je o slučaju u kojemu su zakazale liječnička savjest i etika, a obje su strane spremne stvar riješiti izvansudskom nagodbom. Trudna časna sestra Sally Doneghy prije porođaja prebačena je u bolnicu St. Catherine, u vlasništvu dijeceze katoličke crkve, gdje joj je pogrešno dan anestetik te je izgubila dijete, oslijepjela i pala u komu. No Frank drži da bi slučaj nemara dvojice uglednih liječnika trebao dobiti sudski epilog jer bi se tako krivci mogli kazniti, a njegovi klijenti dobiti zadovoljštinu, te bi i on mogao vratiti odvjetnički ugled.

Godine 1983. nominirana za Oscara i Zlatni globus u pet kategorija, uključujući one za najbolji film, redatelja te glavnu i sporednu mušku ulogu, drama Sidneyja Lumeta temeljena je na istoimenom romanu američkog odvjetnika i pisca Barryja Reeda, koji je u scenarij pretočio glasoviti dramatičar i scenarist David Mamet (Kuća igara, Odjel za ubojstva, Španjolski zatočenik). U filmu koji je ostvario veliki komercijalni i kritičarski uspjeh kao tumači glavne uloge isprva su figurirali Frank Sinatra i Dustin Hoffman, a nakon što je Robert Redford odustao nezadovoljan scenom u kojoj bi trebao pljusnuti najvažniji ženski lik Lauru Fischer, koju tumači Charlotte Rampling, rola Franka Galvina povjerena je Paulu Newmanu.

Djelo u kojem se u maloj i na špici nenavedenoj ulozi bez riječi pojavljuje Bruce Willis intrigantna je, uzbudljiva i opora sudska drama pomalo formulaičnog scenarija, ali režirana stilizirano i s izrazitim afinitetom prema “malom čovjeku” i njegovoj borbi unutar pravosudnog sustava. Lumet vješto gradi dramsku tenziju i odnose među likovima, s osloncem na izvrsnim glumačkim interpretacijama, osobito vidno motiviranog Paula Newmana u jednoj od najuspjelijih uloga u karijeri.

Goran Čelig