You are currently viewing Godišnjica premijere filma Boja purpura Stevena Spielberga

Godišnjica premijere filma Boja purpura Stevena Spielberga

Na današnji je dan, 16. prosinca 1985. godine u New Yorku premijerno prikazan čuveni film “Boja purpura” (The Color Purple). To je priča o životu, priča o ljubavi, ustvari priča o nama. Whoopi Goldberg, Danny Glover i Oprah Winfrey glume u toj adaptaciji romana Alice Walker “Boja purpura” koju je režirao slavni Steven Spielberg.

Utemeljen na romanu okrunjenom Pulitzerovom nagradom, “Boja purpura” pokriva godine od 1909. do 1949. i donosi nam život Celie (Whoopi Goldberg), crnkinje s juga koja gotovo da je prodana kao sluškinja svom nasilnom mužu, farmeru Albertu (Danny Glover). Celie izražava svoje najintimnije misli u pismu sestri Nettie (Akousa Busia), ali Albert skriva pisma koja joj Nettie vraća uvjerivši tako Celiju da je Nettie mrtva. Napokon, Celie pronalazi uzor i heroinu u odlučnoj Sofiji (Oprah Winfrey), ženi Albertova sina iz prošlog braka…

Film je bio nominiran za čak 11 Oscara (uključujući one za najbolji film, najbolju glumicu i najbolju sporednu glumicu), ali na kraju nije vidio nijednu nagradu. Veliki pobjednik te godine bila je kolonijalna drama “Moja Afrika”. Neki su kritičari kao razlog za nedobivanje Oscara istaknuli kontroverze tijekom produkcije. Neki su pak afroamerički lideri pokreta za ljudska prava bili uzrujani već samom činjenicom da je film o zlostavljanim tamnoputim ženama režirao Spielberg, koji je tada bio puno poznatiji po fantastičnim i pustolovnim filmovima (Ralje, Bliski susreti treće vrste, Otimači izgubljenog kovčega, E.T.), a ne kao redatelj ozbiljnih drama. U prilog Spielbergu išla je činjenica kako je autorica Alice Walker inzistirala da baš on režira film.

Goran Čelig