You are currently viewing Godišnjica premijere drame Serpico Sidneyja Lumeta

Godišnjica premijere drame Serpico Sidneyja Lumeta

Na današnji dan, 5. prosinca 1973. godine u New Yorku održana je premijera jednog od najslavnijih filmova svih vremena, čuvene drame “Serpico” koju je fenomenalno režirao slavni Sidney Lumet prema istoimenoj knjizi Petera Maasa, a za koju su scenarij napisali Waldo Salt i Norman Wexler.

Teško ranjenog policajca na tajnom zadatku Franka Serpica (Al Pacino) dovoze u hitnu pomoć. Ondje ga posjećuje njegov pretpostavljeni, kapetan McClain (Biff McGuire), i daje mu podršku te zapovijedi dvojici policajaca da cijelo vrijeme stražare pred sobom u koju je Serpico smješten. Priča filma kreće unatrag i upoznajemo mladog newyorškog policajca Franka Serpica, koji predano i pošteno radi svoj posao. No Serpico pripada hipijevskom duhu vremena, čime strahovito strši u konzervativnom policijskom okruženju. Živi u unajmljenom stanu u boemsko-umjetničkoj četvrti Greenwich Village, hoda s atraktivnom glumačko-pjevačko-plesačkom aspiranticom Leslie (Cornelia Sharpe), a poslije s Laurie (Barbara Eda-Young). Uskoro postaje detektiv i u civilu obavlja opasne ulične policijske poslove i tako sazna za korumpiranost niza svojih kolega. Obraća se kolegi detektivu Sidneyju Greenu (John Randolph), koji ga uputi na nepotkupljivoga kapetana McClaina. Kapetan zatraži od njega da se ubaci među kolege, prikupi dokaze i potom ih razotkrije na sudu…

Film je snimljen prema istinitom slučaju policajca Franka Serpica, koji je nakon istrage o korupciji morao bježati i živjeti pod drugim imenom u jednoj europskoj zemlji. Pravi Serpico sudjelovao je u snimanju filma, a Al Pacino družio se s njim i savjetovao oko svakog detalja uloge i dijaloga.

Goran Čelig