You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Wish You Were Here grupe Pink Floyd

Godišnjica objavljivanja albuma Wish You Were Here grupe Pink Floyd

Na današnji dan, 12. rujna 1975. godine objavljen je deveti studijski album britanskog progresivnog sastava Pink Floyd, čuveni “Wish You Were Here” (Harvest/EMI).

Teme su albuma alijenacija, degradacija ljudskih odnosa i kritika poduzeća i države, koji tretiraju ljudska bića kao da su stvari. Neki tekstovi tematiziraju glazbenu branšu i njezinu nesposobnost razumijevanja glazbenika i njihovih problema (npr. ironična pjesma “Have a Cigar”), a prisutna je i čežnja za bivšim članom Sydom Barrettom, kome je album i posvećen.

Glazba je također usmjerena na brutalnost, ludilo i otuđenje u drugom smislu popularnom u to vrijeme, obrađuju se npr. militarizacija i birokratska paranoja. Roger Waters nastavlja s tom kritikom i na sljedeća tri albuma (na kojima je glavni i odgovorni tekstopisac, ali i kao solo-umjetnik, recimo s “Amused to Death”).

Albumom dominira kompozicija “Shine On You Crazy Diamond”, kojom ploča započinje i završava. Ukupna je duljina te pjesme 26 minuta, a sastav je odlučio podijeliti je na dva dijela. Dugi intro, sviran na orguljama i gitari, može se računati kao jedan od prvih preteča trance-glazbe.

Roy Harper gostujući je pjevač pjesme “Have a Cigar”, Dick Parry svira saksofon u skladbi “Shine On You Crazy Diamond”, a osim tih glazbenika valja spomenuti i da su prateće vokale otpjevale Venetta Fields i Carlena Williams.

Među albumima Pink Floyda taj se često naziva po svojim inicijalima “WYWH”, a bend koji je tada nastupao kao dobro znani kvartet Roger Waters, David Gilmour, Richard Wright i Nick Mason odradio je sam čitavu produkciju.

Popis pjesama: 1. Shine On You Crazy Diamond, Parts I-V | 2. Welcome to the Machine | 3. Have a Cigar | 4. Wish You Were Here | 5. Shine On You Crazy Diamond, Parts VI–IX.

Goran Čelig