You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Hot Rats američkoga glazbenika Franka Zappe

Godišnjica objavljivanja albuma Hot Rats američkoga glazbenika Franka Zappe

Na današnji dan, 10. listopada 1969. godine objavljen je čuveni “Hot Rats”, drugi samostalni studijski album slavnoga američkoga glazbenika Franka Zappe.

Taj Zappin album, koji je objavljen za izdavačku kuću Bizarre Records, smatra se jednim od najboljih u njegovoj glazbenoj karijeri. Iznimno je melodičan i ima mnogo izvrsnih solo-dionica, a Zappa je na njemu uspio istraživati i nove oblike suvremenoga rocka.

Na njemu gostuju brojni glazbenici: Captain Beefheart odsvirao je harmoniku te otpjevao skladbu “Willie the Pimp” (jedina s albuma koja nije instrumentalna), Don Sugarcane Harris svirao je violinu u temama “Willie the Pimp” i “The Gumbo Variations”, a Jean-Luc Ponty pak u skladbi “It Must Be a Camel”. Čak trojica bubnjara izmjenjuju se u skladbama – Johna Guerina tako slušamo u “Willie the Pimp”, “Little Umbrellas” i “It Must Be a Camel”, Paula Humphreyja u “Son of Mr. Green Genes” i “The Gumbo Variations”, a Rona Selicoa čujemo u “Peaches en Regalia”. Bas-gitaru u uvodnoj temi “Peaches en Regalia” svira Shuggie Ottis, a ostatak albuma na tom instrumentu odsvirao je Max Bennett.

U svih šest skladbi, osim nezamjenjivog i neponovljivog maestra Franka Zappe (gitara, udaraljke i neke bas-dionice), možemo čuti i Iana Underwooda na orguljama, klaviru, klarinetu, flauti i saksofonu. Lowell George iz grupe Little Feat odsvirao je ritam-gitaru, ali nije bio naveden na omotu.

Frank Zappa bio je producent, skladatelj i aranžer cjelokupnog materijala, a primarni mu je instrument bila gitara. U skladbama “Willie the Pimp”, “Son of Mr. Green Genes” i “The Gumbo Variations” izvodi izvrsne i vrlo dojmljive solo-dionice.

Izdavačka kuća Rykodisc 1987. godine objavljuje reizdanje albuma na CD-u, koje će znatno drugačije zvučati negoli smo ga imali priliku čuti u originalu.

Popis pjesama: 1. Peaches en Regalia | 2. Willie the Pimp | 3. Son of Mr. Green Genes | 4. Little Umbrellas | 5. The Gumbo Variations | 6. It Must Be a Camel.

Goran Čelig