You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma White Light / White Heat sastava The Velvet Underground

Godišnjica objavljivanja albuma White Light / White Heat sastava The Velvet Underground

Legendarni američki bend The Velvet Underground, jedna od najutjecajnijih rock-grupa u povijesti, na današnji dan, 30. siječnja 1968. godine objavio je drugi album naslovljen “White Light / White Heat” (Verve / Polydor / Universal).

Sastav je osnovan 1965. godine u New Yorku. Izdao je samo četiri albuma, ali smatra se jednim od najutjecajnijih bendova svih vremena iako nije imao uspjeha na top-listama. Svirao je izrazito eksperimentalnu glazbu, daleko ispred svog vremena, baveći se neuobičajenim i tabu-temama kao što su droge, sadomazohizam i ulično nasilje.

Album je prije deset godina reizdan u luksuznom izdanju koje su činila čak tri diska. Pod vodstvom osnivača benda, Johna Calea i Loua Reeda, obljetničko izdanje naslova “White Light / White Heat” objelodanilo je remasterirane verzije s originalnog LP-a u monozvuku i stereozvuku, zajedno s bonus-materijalima koji uključuju alternativne verzije pjesama poput “Hey Mr. Rain”, nove mikseve pjesama “Beginning to See the Light” i “Guess I’m Falling in Love” te dosad neobjavljene vokalne i instrumentalne verzije pjesme “The Gift”.

Također se pojavio materijal snimljen za vrijeme posljednjih studijskih proba koje je John Cale odradio s Velvetima prije nego što ih je napustio. Izdanje sadržava i snimku koncerta od 30. travnja 1967. godine u njujorškom klubu Gymnasium.

Album “White Light / White Heat” našao se i na Rolling Stoneovoj listi 500 najboljih albuma svih vremena, na kojoj je zauzeo 293. mjesto. “Zaglušujući svoje pjesme gitarskom distorzijom i monotonijom, Velveti su napravili najekstremniji album u svom ekstremnom katalogu. Pjesma ‘Sister Ray’ jest 17-minutno vrištanje pojačala”, napisano je u obrazloženju.

Popis pjesama: 1. White Light / White Heat | 2. The Gift | 3. Lady Godiva’s Operation | 4. Here She Comes Now | 5. I Heard Her Call My Name | 6. Sister Ray.

Goran Čelig