You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Coney Island Baby Loua Reeda

Godišnjica objavljivanja albuma Coney Island Baby Loua Reeda

Na današnji dan, 19. siječnja 1976. godine objavljen je šesti studijski album naslovljen “Coney Island Baby” Loua Reeda. Doduše, u Americi se pojavio još tijekom prosinca, ali u ostatku svijeta, uključujući i Velikoj Britaniji, na današnji dan, za RCA Records.

Anthony DeCurtis album je nazvao “možda najromantičnijim izdanjem u Reedovoj karijeri”. Mnoge pjesme s njega bile su inspirirane i posvećene Reedovoj tadašnjoj djevojci i muzi Rachel Humphreys. Prema Aidanu Levyju, “Coney Island Baby” bio je “ljubavno pismo za Rachel koliko i nostalgični podsjetnik na Reedov omiljeni Coney Island”.

Naslovna pjesma albuma izravno se odnosi na Rachel te je svojevrsni nastavak pjesme “The Coach and Glory of Love”, koju je Reed napisao u jesen 1971. godine te je objavio u literarnom časopisu The Harvard Advocate.

Album uključuje i pjesmu “She’s My Best Friend”, koju je Lou Reed izvorno snimio s The Velvet Underground 1969., a na kraju je svoje mjesto našla na kompilaciji “VU” iz 1985. godine. Reizdanje albuma “Coney Island Baby” u povodu 30. obljetnice uključivalo je bonus-pjesme snimljene s Reedovim kolegom iz Velvet-dana Dougom Yuleom.

Album je snimljen u samo deset dana tijekom listopada 1975. godine, u newyorškom studiju Mediasound, čiju produkciju potpisuje Reed i Godfrey Diamond. Na snimanju albuma, osim Reeda koji ga je otpjevao, odsvirao gitare i klavir, sudjelovali su gitarist Bob Kulick, basist Bruce Yaw te bubnjar Michael Suchorky. Reeda je za naslovnicu albuma fotografirao slavni fotograf Mick Rock.

Popis pjesama: 1. Crazy Feeling | 2. Charley’s Girl | 3. She’s My Best Friend | 4. Kicks | 5. A Gift | 6. Ooohhh Baby | 7. Nobody’s Business | 8. Coney Island Baby.

Goran Čelig