You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Vision Thing sastava The Sisters of Mercy

Godišnjica objavljivanja albuma Vision Thing sastava The Sisters of Mercy

Na današnji dan, 11. rujna 1990. godine objavljen je treći i posljednji studijski album grupe The Sisters of Mercy, naslovljen “Vision Thing” i objavljen za Eldritchevu etiketu Mercyful Release (pod okriljem tada velikog East Westa).

Prisjetimo se kako Patricia Morrison, iako spominjana kao članica benda, nije sudjelovala u snimanju popularnog albuma “Floodland”, a nije ni spomenuta na ovitku ploče (iako se nalazila na naslovnici uz Eldritcha). Kako The Sisters of Mercy u to vrijeme nisu bili koncertno aktivni, mnogi su mišljenja da ju je ekscentrični Andrew iskoristio za stvaranje privida benda. Taj privid trajao je sve do početka devedesetih, kad je Eldritch odlučio snimiti novi album. Patricia je napustila sastav, na njezino mjesto došao je Tony James (iz Sigue Sigue Sputnika), a grupu su popunili gitaristi Tim Bricheno (iz All About Eve) i Andreas Bruhn, kojega je Eldritch pokupio u nekom pubu u Hamburgu.

Kako se glazba i globalno mijenjala, tako je i novi treći, posljednji album grupe bio nešto sasvim novo za fanove. Uz nešto čvršće gitare, koje su se ponovo postale dio zvuka benda, dodani su i semplovi na bazi techno / dance-glazbe, što je vidljivo u naslovnoj pjesmi, kao i u singlovima “Dr. Jeep” i “More”, koji su postali dance-hitovi prihvaćeni i od širokih masa, a ne više samo od “neshvaćenih” darkera.

Nakon relativno loše turneje po Americi članovi benda odlazili su jedan po jedan, kao što je i dotad bilo, a novi su dolazili. U sklopu turneje “Vision Thing” Sistersi su 8. studenoga 1990. godine prvi put posjetili Zagreb te odsvirali jedan od posljednjih koncerata prije ratne i poslijeratne glazbene suše.

Zanimljivo je kako će The Sisters of Mercy skoro na isti datum, ovog puta 5. studenoga 2023., ponovno zasvirati u Zagrebu, a nakon Doma sportova, Klaonice i Tvornice novom će svirkom četvrto gostovanje odraditi u klubu Boogaloo.

Popis pjesama: 1. Vision Thing | 2. Ribbons | 3. Detonation Boulevard | 4. Something Fast | 5. When You Don’t See Me | 6. Doctor Jeep | 7. More | 8. I Was Wrong.

Goran Čelig