You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Uspavanka za Radmilu M. sarajevskog Bijelog dugmeta

Godišnjica objavljivanja albuma Uspavanka za Radmilu M. sarajevskog Bijelog dugmeta

Na današnji dan, 21. veljače 1983. godine sarajevska grupa Bijelo dugme objavila je šesti studijski album naslovljen “Uspavanka za Radmilu M.” u izdanju Jugotona. Bio je to posljednji studijski album Bijelog dugmeta snimljen zajedno s pjevačem Željkom Bebekom, ali i posljednji za Jugoton. Također, to je prvi album benda snimljen s originalnim bubnjarom Ipom Ivandićem, još od albuma uživo “Koncert kod Hajdučke česme” objavljenog još 1977. godine.

Gost na snimanju bio je Vlatko Stefanovski, a sve pjesme napisao je Goran Bregović, osim teksta pjesme “Kosovska”, koji su zajedno s njim napisali Zija Beriša, Agron Beriša i Špand Ahmeti. “Kosovska” je otpjevana na albanskom jeziku, a Brega ju je napravio na osnovi osobnih iskustava iz vojske. Postala je intrigantna, pa i provokativna zbog vrlo turbulentnog političkog stanja na Kosovu. U ostalim pjesmama Bregović se bavio glazbenim fazama kroz koje je grupa prolazila tijekom karijere.

Nakon objave albuma Bregović se ustvari planirao oprostiti od publike i poslije turneje raspustiti bend. Zadnji se koncert trebao održati u Beogradu, 24. travnja, ali je iznimna posjećenost tijekom turneje Bregovića ipak navela da odustane od te zamisli. Potkraj turneje u Beogradu su 16. svibnja odsvirali klupski koncert u SKC-u, nakon kojega je bend, po običaju, otišao na dulji odmor, a Bregović na put oko svijeta.

Pjesme su snimane u studiju RTV Skopje u siječnju 1983. godine, a miksane su u londonskom Britania Row Recording Studios. Kao producenti albuma potpisani su Gajo Vučićević i Goran Bregović. Svaku pjesmu prati i videospot, što je bila neuobičajena praksa u to vrijeme. Nešto će se slično nastaviti i na sljedećem albumu “Bijelo dugme” (1984.). Istovremeno je Željko Bebek snimio drugi samostalni album pod nazivom “Mene tjera neki vrag”, a Bijelo dugme službeno je napustio u travnju 1984. godine.

Osim spomenutih Gorana Bregovića, Željka Bebeka i Ipe Ivandića, u Bijelom dugmetu te su 1983. godine svirali Zoran Redžić (bas-gitara) i Vlado Pravdić (klavijature).

Popis pjesama: 1. Polubauk polukruži poluevropom | 2. Drugovi i drugarice | 3. Kosovska | 4. U vrijeme otkazanih letova | 5. Zašto me ne podnosi tvoj tata | 6. Ako možeš zaboravi | 7. Ovaj ples dame biraju | 8. Ne plači | 9. Uspavanka za Radmilu M. (instrumental).

Goran Čelig