You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Eto! Baš hoću! sarajevskog rock-sastava Bijelo dugme

Godišnjica objavljivanja albuma Eto! Baš hoću! sarajevskog rock-sastava Bijelo dugme

Na današnji dan, 20. prosinca 1976. godine (AOTY) objavljen je treći studijski album “Eto! Baš hoću!” (Jugoton) sarajevskog rock-sastava Bijelo dugme. Materijal za taj album pripremaju isto kao i za drugi, “Šta bi dao da si na mom mjestu”, u Borikama u istočnoj Bosni, a snimaju ga u Air Studiju u Londonu, u organizaciji Veljka Despota i producenta Neila Harrisona.

Album je trebao nositi ime po skladbi “Sve se dijeli na dvoje, na tvoje i moje” Duška Trifunovića, ali Goran Bregović nije stigao skladati glazbu za nju. Druga je opcija bila “Hoću bar jednom da budem blesav”, s čime se nije složila izdavačka kuća Jugoton, nakon čega dolazi do kompromisnog rješenja pa album dobiva konačno ime “Eto! Baš hoću!”. Pjevač Željko Bebek na tom je albumu svirao i bas-gitaru.

Materijal s albuma opet donosi niz velikih hitova, a neki su od njih balada “Sanjao sam noćas da te nemam”, kao i “Loše vino” Arsena Dedića, “Ništa mudro”, koja je mnoge podsjetila na “It’s Only Rock ‘n’ Roll” Rolling Stonesa, te folklorom inspirirane “Slatko li je ljubit tajno” i “Dede, bona, sjeti se, de, tako ti svega”. Tu je i uvodna “Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bez veze”.

Na snimanju albuma sudjelovali su Goran Bregović (gitara i usna harmonika), Željko Bebek (vokal i bas), Laza Ristovski (klavijature) i Milić Vukašinović (bubanj). Tako izmijenjena postava benda bila je uvjetovana odsluženjem vojnog rocka čak trojice članova, Zorana Redžića, Vlade Pravdića i Ipe Ivandića. Saksofone na albumu snimili su Raphael Ravencroft i Benjamin Newson, trombon je svirao Alf Waite Jr., a trubu David Defries. Prateće vokale pjevali su Joy Yates, Stevie Lange i Val Stokes.

Popis pjesama: 1. Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bez veze | 2. Loše vino | 3. Eto! Baš hoću! | 4. Dede, bona, sjeti se, de, tako ti svega | 5. Slatko li je ljubit tajno | 6. Ništa mudro | 7. Ne dese se takve stvari pravome muškarcu | 8. Sanjao sam noćas da te nemam.

Goran Čelig