You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma The Real Kids istoimenoga rock-benda

Godišnjica objavljivanja albuma The Real Kids istoimenoga rock-benda

Ime bostonske punk-skupine The Real Kids veže se uz ime Johna Felicea. Sljedbenik The Velvet Undergrounda i prijatelj Jonathana Richmana, glazbeničku karijeru započinje upravo s Richmanom, pa se njegovo ime spominje i kao originalnoga člana kultnih The Modern Loversa. Felice 1972. godine osnova bend koji će se zvati The Real Kids, a originalnu su postavu, osim Felicea na mjestu pjevača i gitarista, činili Rick Coraccio na basu, Steve Davidson na gitari i Norman Bloom na bubnju. Fascinacija arhaičnim rock ‘n’ rollom Chucka Berryja, Buddyja Hollyja i Eddieja Cochrana obilježit će to rano razdoblje djelovanja The Real Kidsa.

Pojava mnoštva punk-bendova s druge strane bare, ali evidentno i nova postava grupe, koja sad djeluje u sastavu Billy Borgioli na gitari, Allen Alpo Paulino na basu te Howie Ferguson za bubnjevima, promijenit će puno toga u zvuku, što će se posebno očitovati na njihovu kultnom prvijencu “The Real Kids”, objavljenom na današnji dan, 20. prosinca 1976. godine za legendarnu nezavisnu kuću Red Star Records. Album se kod nas pojavio točno godinu poslije, 19. prosinca, kada ga je licencno objavio Jugoton.

Unatoč kultnom sljedbeništvu i underground-statusu koji je “The Real Kids” zadržao do danas, bogata Amerika nije imala previše sluha za prvijenac pa se bend ubrzo razilazi, a John Felice nastavlja kao roadie upornijim Ramonesima. Osim tog posla Felice je sudjelovao u formiranju još jednog bostonskog sastava, The Taxi Boys, koji su dobili ime po pjesmi The Real Kidsa s prvog albuma, a 1982. godine ponovno će aktivirati The Real Kids (s novim bubnjarom Bobbyjem Morocco Morinom) za snimanje EP-a “Outta Place” (Star Rhythm).

Iduće godine objavljuju album “All Kindsa Jerks” (New Rose), snimljen uživo s turneje po Europi, u kojoj su bili kudikamo popularniji i važniji bend negoli na američkom tlu. Iste godine za istu kuću objavljuju i “Hit You Hard”. Potom se bend ponovo razilazi, basist Alpo Paulino i gitarist Billy Bargioli formirat će grupu Primitive Souls, a Felice će nastaviti nastupati pod imenom John Felice and the Lowdowns, s kojima je objavio jedan album, “Nothing Pretty”.

The Real Kids doživjet će još jedan reunion 2014. godine, kada su snimili posljednji materijal naslovljen “Shake… Outta Control” (Ace / Ugly Pop). Osim Johna Felicea, na snimanju tog albuma nije sudjelovao nitko iz prijašnjih postava (basist Alpo preminuo je 2006. godine, a Billy Bargioli 2015.), pa je njihov posljednji uradak snimljen s gitaristom Billyjem Coleom, klavijaturistom Chrisom Coughlinom, basistom Dickiejem Oakesom i bubnjarima Juddom Williamsom i Randallom Gibsom.

Unatoč skromnom diskografskom doprinosu, mjesto The Real Kidsa zauvijek će ostati zabilježeno među bendovima koji su utjecali na brojne generacije poslije njih. U tome se najznačajnijim i najrespektabilnijim pokazao njihov prvijenac “The Real Kids”.

Goran Čelig