You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Pretenders istoimenog benda

Godišnjica objavljivanja albuma Pretenders istoimenog benda

“Pretenders” je debitantski studijski album istoimenog britansko-američkog benda, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama za Sire Records objavljen na današnji dan, 27. prosinca 1979. godine. Britanci su na njega morali čekati do 7. siječnja 1980., a izdao ga je Real Records.

The Pretenders svirali su kombinaciju rocka, punka i popa, a baš je taj debi proslavio bend. Na albumu nalaze se singlovi “Stop Your Sobbing”, “Kid” i “Brass in Pocket”, ali i mnogo drugih sjajnih pjesama poput “Private Life”, “Space Invader” ili uvodne “Precious”.

Nick Lowe producirao je njihov prvi singl, obradu The Kinksa “Stop Your Sobbing”, ali odlučio je više ne raditi s njima jer je smatrao da bend “nikamo ne ide”. Ostatak materijala producirao je veliki Chris Thomas, koji je ime gradio radeći sa sastavima kao što su Roxy Music, Sex Pistols, Tom Robinson Band, The Human League, U2, Pulp…

Na albumu nalazilo se ukupno 12 pjesama koje je Chrissie Hynde, autorica, pjevačica, gitaristica i jedini stalni član benda, snimila uz pomoć bubnjara Martina Chambersa, solo-gitarista Jamesa Honeyman-Scotta i basista Petea Farndona. Posljednja su dvojica ubrzo umrla (1982./83.) od posljedica uzimanja droga. Nakon objave trećeg albuma “Learning to Crawl” bubnjar Martin Chambers napušta bend, a vratio se 1994. za snimanje albuma “Last of the Independents”. U sastavu je i danas.

The Pretenders objavili su 11 studijskih albuma, a godine 2005. postali su članovima Rock and Roll Hall of Fame.

Goran Čelig