You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Scary Monsters (and Super Creeps) Davida Bowieja

Godišnjica objavljivanja albuma Scary Monsters (and Super Creeps) Davida Bowieja

Na današnji dan, 12. rujna 1980. godine objavljen je četrnaesti studijski album Davida Bowieja, legendarni “Scary Monsters (and Super Creeps)”.

“Scary Monsters (and Super Creeps)” bio je autorov svojevrsni izlazak iz visoko eksperimentalne tzv. berlinske faze, kao i iz umjetnički vrlo plodnih i avanturističkih sedamdesetih godina. Ne samo što je objavljen baš 1980. nego je i naznačio odmak (ali ne i apsolutno odustajanje) od eksperimentiranja, odnosno okretanje konvencionalnijim, komercijalno zahvalnijim formama.

Grozničav uvod s “It’s No Game (No. 1)” s nadahnutom gitarom “povratnika” Roberta Frippa može zavarati, ali to je ipak pjesma jasne strukture i podatne energije, što obilježava i ostatak albuma. “Ashes to Ashes” sa svojom referencijom na bojnika Toma u paru s fascinantnim videospotom za “Fashion” nezaobilazni su primjeri iz Bowiejeve pjesmarice, a naslovna pjesma najviše fascinira bogatstvom svoje krvne slike prožete režećom Frippovom gitarom i sjajno uklopljenim sintesajzerima, ali i hodom po tankoj liniji između artističkih ambicija i komercijalnosti. Ta je pjesma vjerojatno najreprezentativnija epizoda albuma, koji baš po njoj i (zasluženo) nosi ime. Valja tu spomenuti i odličnu “Up the Hill Backwards”, gdje se čini kao da glavna melodija i vokali zauzdavaju inače sjajnu glazbenu podlogu škripavih gitara i raspuštene ritam-sekcije.

“Scary Monsters (and Super Creeps)” izvanredan je album, izazovan u svakom pogledu, a istovremeno i zabavan, štoviše podatan, za razliku od hermetičnosti berlinskih radova. Čak je i obrada “Kingdom Come” s tada još posve friškog solo-prvijenca Toma Verlainea zasjela na pravi način na drugoj polovici albuma. Zanimljivost je i gostovanje Petea Townshenda iz grupe The Who na “Because You’re Young” te Springsteenova pijanista Roya Bittana na čak tri pjesme. Raznoliko društvo i otvoren koncept (svirali su još Chuck Hammer, Andy Clark i mnogi drugi) dali su albumu “Scary Monsters (and Super Creeps)” pravi omjer širine i ambicije, ozbiljnosti i zabave.

Album je sniman u londonskom studiju Good Earth i njujorškome Power Station, a producirali su ga David Bowie i Tony Visconti. Osim Bowieja, stalni dio benda činili su gitarist Carlos Alomar, George Murray na basu te Dennis Davis za bubnjem.

Popis pjesama: 1. It’s No Game (No. 1) | 2. Up the Hill Backwards | 3. Scary Monsters (and Super Creeps) | 4. Ashes to Ashes | 5. Fashion | 6. Teenage Wildlife | 7. Scream Like a Baby | 8. Kingdom Come | 9. Because Yo’re Young | 10. It’s No Game (No. 2).

Goran Čelig