You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma New Gold Dream (81/82/83/84) grupe Simple Minds

Godišnjica objavljivanja albuma New Gold Dream (81/82/83/84) grupe Simple Minds

Na današnji je dan, 13. rujna 1982. godine objavljen peti studijski album škotske grupe Simple Minds, koji se zvao “New Gold Dream (81/82/83/84)”. Objavila ga je diskografska kuća Virgin.

Album je nastao nakon iznimno dobre turneje po Australiji, a vrativši se u Europu, sastav je odmah snimio “Promised You a Miracle”. U jednom intervjuu pjevač Jim Kerr osvrnuo se na snimanje albuma “New Gold Dream (81/82/83/84)” ocijenivši ga prekrasnim dobom u kasno proljeće 1982. godine, u kojem je “sve što su pokušali i zaživjelo”. Dodao je: “Nije bilo svađa. Bili smo zaljubljeni u ono što smo radili. Jednostavno, nemate mnogo takvih razdoblja u životu.”

Album je snimljen u razdoblju od pet mjeseci u studijima Rockfield, The Townhouse i Oxford Manor u produkciji Petera Walsha, koji je za taj posao angažiran na preporuku gitarista i suosnivača grupe Charlieja Burchilla. Tijekom kratkih proba na siječanjskoj turneji bend je napisao ono što će ubrzo postati pjesme “King Is White and in the Crowd”, “Hunter and the Hunted” i “Promised You a Miracle”. Potonja se pokazala ključnom u glazbenom određenju albuma, ali i karijere benda u bližoj budućnosti. Premijerno je predstavljena na kanalu Radio 1, a kao singl objavljena je u travnju.

Na tom albumu bendu se pridružio i čuveni bubnjar Mel Gaynor; on je zamijenio dotašnjeg Mikea Ogletreeja, koji je ipak odsvirao tri pjesme. No pjesmu “Promised You a Miracle” nije odsvirao ni Olgetree ni Gaynor, već treći bubnjar, Kenny Hyslop. Osim spomenutih, pjevača Jima Kerra, gitarista Charlieja Burchilla te trojice bubnjara, na albumu je bas-gitaru svirao Derek Forbes, a klavijature Michael MacNeil.

Popis pjesama: 1. Someone Somewhere in Summertime | 2. Colours Fly and Catherine Wheel | 3. Promised You a Miracle | 4. Big Sleep | 5. Somebody Up There Likes You | 6. New Gold Dream (81/82/83/84) | 7. Glittering Prize | 8. Hunter and the Hunted | 9. King Is White and in the Crowd.

Goran Čelig