You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Public Image: First Issue grupe Public Image Ltd.

Godišnjica objavljivanja albuma Public Image: First Issue grupe Public Image Ltd.

Na današnji dan, 8. prosinca – na koji također dolazi obljetnica rođenja Jima Morrisona, ali i smrti Johna Lennona – objavljen je prvijenac “Public Image: First Issue” Public Image Limiteda (PiL). Dogodilo se to 1978. godine, kada je sastav i osnovan, u doba kad su se Sex Pistols bližili svom neizbježnom kraju.

Uz Lydona, originalnog pjevača spomenutog benda, prvu postavu činili su još basist Jah Wobble i gitarist Keith Levene, također izvorni član još jednog legendarnog punk-sastava, The Clasha. Lydon je ostao jedini stalni član do danas jer se grupa stalno mijenjala, glazbenici su dolazili i odlazili.

Prvi album “Public Image: First Issue” objavljen je, kao što smo u uvodu rekli, na današnji dan, 8. prosinca 1978., a u sljedećih 14 godina grupa je objavila osam studijskih albuma prije konačnog razilaženja 1992. Iako je Lydon u medijskim istupima često spominjao da sa PiL-om još nije gotov, trebalo je čekati punih 17 godina do povratka i objave albuma “This Is PiL” (2012.), koji su predstavli i u zagrebačkoj Tvornici kulture godinu poslije. Album je bio jako dobro prihvaćen i od publike i kritike, a 2015. objavljuju zasad posljednji “What the World Needs Now…”.

Bez obzira na to voljeli ga ili mrzili (a bilo ih je i jednih i drugih), ne može se zanijekati da je John Joseph Lydon jedna od najutjecajnijih i najosebujnijih ličnosti u povijesti glazbe, čovjek koji je utjelovio punk-filozofiju i kulturu, pa čak mu i presudio predvodeći val post-punka. Otočki mediji sjajno su primijetili da je, unatoč svemu, Rotten “nekako dobio status nacionalnog blaga”.

Goran Čelig