You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Zastave grupe Paraf

Godišnjica objavljivanja albuma Zastave grupe Paraf

Na današnji dan, 1. prosinca 1984. godine objavljen je album “Zastave” grupe Paraf, koji predstavlja njihovu treću fazu djelovanja te donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak benda. “Zastave” su zaboravljeno remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock-glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati u nekadašnjoj domovini tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom.

“Zastave” govore o kolektivnim ritualima u temelju nekadašnje zajednice premda njih vidimo i kao civilizacijsku matricu posvuda, s naglaskom na njihovoj mitskoj, arhetipskoj podlozi. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera, koja je uz to iznjedrila mračno-privlačnu, zloguku emocionalnost, i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, “Zastave” su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Parafi te 1984. godine nisu bili rock ‘n’ roll bend, bili su koncept koji je bio spreman iznjedriti “Zastave”. Uoči snimanja tog albuma grupi se priključio Robert Tičić Tica, samozatajni gitarist upravo rasformiranih Termita. Snimio je “Zastave” i umro, između snimanja i miksanja ploče. Parafi su snimili djelo koje umnogome nadrasta okvire koje je grupa postavila dobivši tako izvanvremensku dimenziju koja može poslužiti kao tumač mnogim zbivanjima. Mitske strukture suvremenosti preoblikovane su tako da mogu funkcionirati proročanski i svaka pojedinačna pjesma može se reinterpretirati kroz prizmu bilo kojega aktualnog događaja. Jednostavno, riječ je o remek-djelu koje još čeka da bude na pravi način valorizirano. Stoga nije ni čudo da su, unatoč kritičarskoj aklamaciji, Parafi naišli na čudne reakcije publike navikle na njihovu punk-furioznost prvog albuma ili elektroničku prpošnost albuma “Izleti”.

“Zastave” su jedan od najraritetnijih albuma na ovim prostorima s obzirom na malu inicijalnu nakladu, tako da je obnovljeno izdanje iz 2019. godine jako razveselilo ponajviše ljubitelje vinilnih zapisa.

Popis pjesama: 1. Nikad, nikad, nikad | 2. Odlazak | 3. Zastave | 4. Kada se oglasi | 5. Oj ponose moj | 6. Napunjeno vrijeme | 7. Divlja misao | 8. U pobjede nove | 9. Željko | 10. Zlatno doba.

Goran Čelig