You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Peace Sells… but Who’s Buying? sastava Megadeth

Godišnjica objavljivanja albuma Peace Sells… but Who’s Buying? sastava Megadeth

Na današnji dan, 19. rujna 1986. godine Capitol Records objavio je čuveni drugi album thrash metal atrakcije Megadeth, koji je nosio naslov “Peace Sells… but Who’s Buying?”.

Izvorni miks albuma koproducirao je Randy Burns, ali nakon što je prava za objavu otkupio veliki Capitol Records, za novi miks angažirali su Paula Lanija. Snimanje albuma bilo je obilježeno teškom ovisnošću članova benda o drogama, zbog čega su bubnjar Gar Samuelson i gitarist Chris Poland otpušteni ubrzo nakon promidžbene turneje, čime je “Peace Sells… but Who’s Buying?” za Samuelsona postao posljednji Megadethov album. Poland će se ponovno pojaviti kao session-glazbenik na albumu “The System Has Failed”, ali 18 godina poslije tih događaja.

Naslovna pjesma, poznata po svom političkom stavu, odabrana je za drugi singl s albuma, a ostat će upamćena i kao prva pjesma Megadetha za koju je snimljen videospot. Naslovnicu albuma, koja prikazuje maskotu benda Vica Rattleheada ispred napuštenog sjedišta Ujedinjenih naroda, izradio je Ed Repka.

“Peace Sells… but Who’s Buying?” danas se smatra klasikom thrash metala i albumom koji je dao na važnosti tzv. ekstremnom metalu. Uvršten je na brojne popise najboljih albuma. Također je doživio i nekoliko reizdanja tijekom godina. Uz već spomenutog Randyja Burnsa, producirao ga je alfa i omega Megadetha, pjevač i gitarist Dave Mustaine, kojem su društvo tada činili basist David Ellefson te spomenuti gitarist Chris Poland i bubnjar Greg Samuelson.

Popis pjesama: 1. Wake Up Dead | 2. The Conjuring | 3. Peace Sells | 4. Devils Island | 5. Good Mourning / Black Friday | 6. Bad Omen | 7. I Ain’t Superstitious | 8. My Last Words.

Goran Čelig