You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Paranoid grupe Black Sabbath

Godišnjica objavljivanja albuma Paranoid grupe Black Sabbath

Na današnji dan, 18. rujna 1970. godine objavljen je legendarni “Paranoid”, drugi album britanske grupe Black Sabbath, pod okriljem diskografske kuće Vertigo. Album sadržava neke od najpoznatijih pjesama tog heavy metal sastava, kao što su “Paranoid”, “Iron Man” i “War Pigs”.

“Paranoid” je definiran kao klasik heavy metala kao žanra. Samo u Sjedinjenim Državama prodano je više od četiri milijuna primjeraka, čime je postao najprodavaniji album benda. Malo je poznato da se trebao zvati po spomenutoj pjesmi “War Pigs”, ali zbog tada aktualnog Vijetnamskog rata odustalo se od te ideje. “War Pigs” i danas se smatra protestnom pjesmom jer raspravlja o ratu i o onima koji u njemu sudjeluju.

U usporedbi s njihovim prethodnim albumom, istoimenim debijem, pjesme s albuma “Paranoid” dorađenije su, sa znatno manje improvizacije. Sadržaj tekstova i dalje je jednako mračan, istražuju se teme kao što su rat, droga, duševne bolesti, znanstvena fantastika i horor. Za mnogo se pjesama s albuma može reći da su socijalne tematike. Magazin “Spin” napisao je da je sastav vidio heavy metal kao način da pokaže užas propalog društva.

Album je snimljen u studijima Regent Sound i Island u Londonu, a hit koji dijeli isto ime s albumom, “Paranoid”, napisan je u studiju u posljednji trenutak. Bill Ward poslije je ispričao: “Nismo imali dovoljno pjesama za album, a Tony je samo svirao ‘Paranoid’ na gitari, i to je bilo tô. Stvaranje pjesme trajalo je 20-25 minuta. Pjesma je bila napisana bez namjere da postane hit, već samo da bi popunila album.”

Album je producirao Rodger Bain, producent s kojim je birminghamska grupa započela suradnju na prethodnom albumu, debiju “Black Sabbath”, a nastavit će je i na sljedećem, “Master of Reality”. Bend Black Sabbath djelovao je kao kvartet u nepromijenjenom, originalnom sastavu: Ozzy Osbourne (vokal), Tony Iommi (gitara), Geezer Butler (bas) i Bill Ward (bubanj).

Popis pjesama: 1. War Pigs | 2. Paranoid | 3. Planet Caravan | 4. Iron Man | 5. Electric Funeral | 6. Hand of Doom | 7. Rat Salad | 8. Fairies Wear Boots.

Goran Čelig