You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Blizzard of Ozz pjevača Ozzyja Osbournea

Godišnjica objavljivanja albuma Blizzard of Ozz pjevača Ozzyja Osbournea

Na današnji dan, 20. rujna 1980. godine objavljen je “Blizzard of Ozz”, prvi solo-album legendarnog originalnog pjevača grupe Black Sabbath, Ozzyja Osbournea. Album je objavljen za diskografsku kuću Jet.

Iako je “Blizzard of Ozz” donio singlove poput “Crazy Train” i “Mr. Crowley”, i danas, desetljećima poslije, vrlo rado slušane pjesme, nijedna od njih nikad nije bila hit, s visokim plasmanom na top-listama. Zbog toga je “Blizzard of Ozz” ostao među rijetkim najbolje prodavanim albumima osamdesetih koji nisu podarili singl za Top 40. Jedan od najsjajnijih elemenata tog albuma jest gitarist Randy Rhoads, klasično obrazovan i tada u ranim dvadesetima, a umro je godinu nakon njegova objavljivanja.

Randy je poginuo na vrlo bizaran način: budući da je bio i strastveni fotograf, pilot koji je prenosio opremu za bend poveo ga je na kratak let kako bi Randy unatoč strahu od letenja snimio poneku fotografiju. Pilot Andrew Aycock letio je nažalost prenisko te je okrznuo autobus benda, nakon čega je izgubio kontrolu nad zrakoplovom. Zabio se u stablo i potpuno spalio avion, kao i posadu. Obdukcija je poslije otkrila tragove kokaina u pilotovu organizmu.

Ozzy se u vrijeme snimanja debija pribojavao da ga publika neće ozbiljno shvatiti, da je ipak izgubio oštrinu. Dogodilo se suprotno, Ozzy je ostao sinonim za metal, a albumom “Blizzard of Ozz” postavio je temelje za vlastiti kult ličnosti, mišljenje je kolege Vuka Oreba iz SoundGuardiana.

Pjesma “Suicide Solution” također mu je priskrbila kontroverzu – devetnaestogodišnji John McCollum 1984. godine ustrijelio se dok je slušao Ozzyjeve albume, a roditelju su prst krivnje uperili direktno u autora smatrajući da je heavy metal povezan sa samoubojstvima mladih ljudi. Sam Ozzy poslije je objasnio da pjesma zapravo govorila o smrti Bona Scotta, pjevača grupe AC/DC, koji je umro od posljedica pijanstva.

Osim Ozzyja, koji je otpjevao sve vokale, i maestralnog ali nesretnog Randyja Rhoadsa, koji je odsvirao gitare, na albumu “Blizzard of Ozz” mogli smo čuti i Dona Aireyja na klavijaturama, Boba Daisleyja na basu te Leeja Kerslakea na bubnjevima. Osim Aireyja, svi su članovi pratećeg sastava potpisani i kao producenti.

Goran Čelig