You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma New Boots and Panties legendarnog Iana Duryja i sastava The Blockheads

Godišnjica objavljivanja albuma New Boots and Panties legendarnog Iana Duryja i sastava The Blockheads

Na današnji dan, 30. rujna 1977. godine objavljen je čuveni drugi album “New Boots and Panties” (Stiff Records) legendarnog Iana Duryja i njegova pratećeg sastava The Blockheads.

Album “New Boots and Panties” ima sve odlike pomalo uvrnute britanske tradicije (hall music) te nedvojbeno otkačene tekstove koji su ponekad i jača strana pjesme, što je kod punka bila redovita pojava. Osim toga, Dury ima genijalan feeling za cockney-sleng i rime. Dury se u svoju punk-avanturu upustio s dobrih 35 godina, koje su odskakale od godišta Rottena i društva. Uklopio se ipak sasvim adekvatno i dostojno unatoč svom izgledu, kojim apsolutno podsjeća na jednog iz poznate luzerske galerije likova iz TV serije “Mućke” ili pak na nekoga iz nezaboravnih filmova Guya Ritchieja.

Album “New Boots and Panties” dobio je ime po Duryjevoj sklonosti za kupnju second-hand odjeće, osim naravno, kako nam naslov sugerira – hlača i cipela. Iskreno rečeno, to je djelo koje ne sliči ničemu napisanom tada, ali i dandanas to je divlji, sirov, smiješno okrutan uradak – ujedno i vrlo jezgrovito koncipiran i sasvim nepristojno briljantan! Dury je sklon lascivnim tekstovima, koji su uvijek jača strana njegova opusa, pa tako u pjesmi “Billericay Dickie” kaže: “I bought a lot of brandy when I was courting Sandy, took eight to make her randy.” Ili: “Had a love affair with Nina, in the back of my Cortina.” Album se nikad nije plasirao visoko na top-listama premda je dosegnuo platinastu nakladu, što podrazumijeva da je uspjeh postigao na temelju usmene predaje koja je postala svojevrsna urbana legenda. Magazin Q 2000. godine uvrstio ga je među 100 najvećih britanskih albuma svih vremena, a BBC Review za njega je kazao da je to karika koja nedostaje u lancu između Kinksa i Blura.

Album je svojevrstan logični nastavak uspjeha polučenog singlom koji ga je i lansirao u javnost, a to je čuvena, sasvim ironična “Sex & Drugs & Rock ‘n’ Roll”, kojom je stekao vjerno sljedbeništvo, dobrim dijelom stečeno i zbog živopisnih i uvjerljivih nastupa uživo, pa je smatran jednim od najboljih live-aktera tadašnje novovalne scene. Duryjeva je želja bila da nikako ne stavlja singl na album, i to je jedini razlog zašto ga nema na tom uspješnom uratku. Na njega se apsolutno može primijeniti izreka: po jednoj pravoj skladbi mora se prepoznati tko ju je napisao. A Duryjev osebujan kompozitorski izričaj čvrsto potvrđuje navedeno pravilo. Dury je imao fenomenalnu energiju s pomalo boemskim pristupom stvaranju pjesama. Postoji mišljenje kako je “New Boots and Panties” glazbeni doprinos daljnjem populariziranju pop-arta; Dury je pjevao o ljudima i njihovim životnim pričama onako kako ih je slikao poznati pop-art slikar Peter Blake.

Uz Duryja svakako trebamo spomenuti i njegov “osobni” bend Blocheads, na čelu s multiinstrumentalistom jazz-orijentacije Chazom Jankelom, inače koautorom skoro cijelog materijala s albuma. Album je gotovo nemoguće svrstati u neki glazbeni pretinac; tu ima svega, pravi je miks jazza (Wake Up and Make Love With Me) s istaknutim Moogom i diskretnom, ali uvijek prisutnom klavirskom pratnjom, punka (Blackmail Man), funka (If I Was With a Woman), rock and rolla (Blocheads), kabareta (Billericay Dickie) i ska u nešto blažem obliku (My Old Man), s izvrsnom rolom Chaza Jankela na saksofonu. Tu je i laganica (makar u početku) koja ubrzo prerasta u urnebesni čistokrvni rockabilly (Sweet Gene Vincent). Dury je uspio spojiti naizgled nespojive glazbene izražaje u sasvim organiziran i pametan okvir koji imponira lakoćom slušanja. Istovremeno mu trebamo odati iskreno priznanje na stvaranju sasvim neobičnog i originalnog uratka koji bi se ukratko mogao opisati kao jedinstvena kombinacija zafrkancije, istovremeno odrađene vrlo profesionalno i s mnogo duha.

Album “New Boots and Panties” snimljen je u londonskim studijima The Workhouse i Old Kent Road u produkciji Petera Jennera, Laurija Lathema i Ricka Waltona. Osim spomenutoga Chaza Jankela, koji je na tom albumu svirao gitaru i klavijature, The Blockheads činila je ritam-sekcija u sastavu Norman Watt-Roy na basu i Charley Charles na bubnjevima. Za saksofon bio je zadužen Davey Payne, Geoff Castle svirao je sintesajzer Moog, a Edward Speight navodi se kao osoba zadužena za akustične gitare.

Popis pjesama: 1. Wake Up and Make Love With Me | 2. Sweet Gene Vincent | 3. I’m Partial to Your Abracadabra | 4. My Old Man | 5. Billericay Dickie | 6. Clevor Trevor | 7. If I Was With a Woman | 8. Blockheads | 9. Plaistow Patricia | 10. Blackmail Man.

Goran Čelig