You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Tajni grad grupe Haustor

Godišnjica objavljivanja albuma Tajni grad grupe Haustor

Na današnji je dan, 26. rujna 1988. godine objavljen četvrti, ujedno posljednji službeni album grupe Haustor koji je nosio naziv “Tajni grad” (Jugoton).

Rundekova produkcija, potpisana uz pomoć Zorana Zajeca i Hrvoja Hegedušića, vraća toplinu, pun zvuk ljudskog benda iako ni elektronika nije posve odbačena, a pjesme su isprva tražene “u dalekim odjecima karipskih hitova, salse, onog što je imalo plemenitu patinu neke davne popularne muzike”. Karibi, salsa, reggae čuju se i u konačnici, album odiše mješavinom vedrine i sjete, a osebujno pjesmotvorstvo pažljivo je i ukusno umotano u popističnu pitkost, onoliko koliko Haustor valjda uopće može biti pop. Možda najugodniji i najprotočniji Haustorov album, što nije omalovažavajuća procjena, po ukupnom dojmu priziva ponešto asocijacija na zrele Talking Headse, ostao je na poznatim tematsko-glazbenim prizorištima, nije donio novi hit ni slabu pjesmu, a najdulji trag, izgleda, ostaviše “Uzalud pitaš” i “Bi mogao da mogu”, od kojih potonja najizravnije prianja na dotad najprepoznatljiviji, najprijemčiviji vid Rundekove poetike sanjara lutalice najčišće definiran “Šejnom” i “Šalom od svile”.

Pjesmu “Skidaj se” napisala je i svirala grupa Hipno, a sve ostale skladbe Rundekov su rad. Glavno obilježje albuma jest napuštanje bilo kakve sofisticirane sociopolitičke tematike s kakvom je Haustor redovito bio prisutan na prethodnim albumima. Sve su pjesme individualne prirode i prikazuju niz Rundekovih artističkih opsesija. U godišnjem izboru YU-kritike (po magazinu “Rock”) proglašen je najboljim rock-albumom 1988. godine.

Album je snimljen i miksan tijekom ožujka 1988. godine u studiju “Trooly” Janka Mlinarića Trulog, a glazbenici koji su sudjelovali u njegovu nastanku doista su brojni i impresivni. Svestrani Darko Rundek potpisuje tekstove, glazbu i produkciju, otpjevao je glavne vokale te svirao gitaru; tu je i samozatajni Zoran Zajec Zex, koji se Haustoru pridružio na albumu “Treći svijet” i koji je još jednom znalački ostavio svoj doprinos svirajući gitarske dionice; za bas-dionice bili su zaduženi Marino Pelajić (Film, Le Cinema) te originalni član Haustora Srđan Sacher (svirao u pjesmama “Ula ulala”, “Uzalud pitaš”, “Nada”, “Samo na čas” i “Uhode”). Bubnjarske dionice još jednom sjajno odrađuje Srđan Gulić Gul, klavijature svira Julie Reljić Reglia, na saksofonima se pojavljuju Jurij Novoselić na altu i Damir Prica Capri na tenor-saksofonu, za trubu bio je zadužen Igor Pavlica, a za trombon Nikola Santro. Robert Lovrić odsvirao je egzotične instrumente samponu i kanu.

I dizajn albuma potpisuje Darko Rundek, a fotografije na unutarnjem ovitku ploče snimila je Slavica Subotić.

Nakon tog albuma Rundek će uz pomoć iste puhačke selcije započeti snimanje još jednog, nikada dovršenog albuma koji će mnogo godina poslije postati dostupan posredstvom Dancing Beara, poznat pod naslovom “Dovitljivi mladi čudaci” (2017.).

Popis pjesama: 1. Ula ulala | 2. Skidaj se | 3. Uzalud pitaš | 4. Nada | 5. Tajni grad | 6. Bi mogao da mogu | 7. Čudne misli | 8. Samo na čas | 9. Uhode.

Goran Čelig