You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Grotesque (After the Gramme) post-punk benda The Fall

Godišnjica objavljivanja albuma Grotesque (After the Gramme) post-punk benda The Fall

Na današnji dan, 17. studenog 1980. godine objavljen je treći studijski album “Grotesque (After the Gramme)” kultnog engleskog post-punk benda The Fall. Album je navodno trebao nositi naziv “After the Gramme – The Grotesque Pesants”, od čega se naknadno odustalo. Bilo im je to prvo izdanje objavljeno pod okriljem Rough Tradea.

Album za koji je ovitak naslikala Smithova sestra Suzanne dosegnuo je prvo mjesto UK Independent Charta, a ukupno 29 tjedana proveo je na toj ljestvici. Prethodila su mu dva iznimno hvaljena singla, “How I Wrote ‘Elastic Man'” i “Totally Wired”, koji su tek naknadno uključeni u CD reizdanja albuma. Bio je to prvi album na kojem se pojavio bubnjar Paul Hanley (mlađi brat basista Stevea Hanleyja), koji se pridružio The Fallu početkom 1980., kada je imao samo 15 godina. Kay Carroll, tadašnja djevojka pjevača Marka E. Smitha i menadžerica benda, svirala je kazoo na “New Face in Hell” te pjevala prateće vokale.

“Grotesque (After the Gramme)” snimljen je u Cargo Studios u Rochdaleu i Street Levelu u Londonu, a producirali su ga The Fall u suradnji s Grantom Showbizom, Geoffom Travisom i Mayom Thompsonom. Snimili su ga u vjerojatno najčuvenijoj postavi: Mark E. Smith (vokal), Marc Riley (gitara i klavijature), Craig Scanlon (gitara), Steve Hanley (bas) i Paul Hanley (bubanj). Bilo je to zlatno doba Smithove kreativnosti, nakon tog albuma u Britaniji stječu kultni status koji se do danas nije promijenio.

U redovitom glasanju publike i kritike za najbolja glazbena ostvarenja nikada nisu primili nikakvu nagradu, ali Mark je ionako otpočetka gajio imidž namćorastoga i nepoželjnoga komentatora britanske svakodnevice, inteligentnog marginalca oštra jezika s kojim se ne bi bilo dobro susresti na ulici, a kamoli u pubu, knjižnici ili trgovini pa sumnjam da su ga priznanja uopće zanimala. U intervjuima je često napadao novinare, vrijeđao postojeći britanski sistem i izlazio iz konteksta zadanih tema, tako da su s vremenom samo novinari čvrstih živaca i volje uspijevali iz njega izvući poneka saznanja.

Popis pjesama: 1. Pay Your Rates | 2. English Scheme | 3. New Face in Hell | 4. C’n’C-S Mithering | 5. The Container Drivers | 6. Impression of J. Temperance | 7. In the Park | 8. W.M.C.-Blob 59 | 9. Gramme Friday | 10. The N.W.R.A.

Goran Čelig