You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Cut the Crap punk-benda The Clash

Godišnjica objavljivanja albuma Cut the Crap punk-benda The Clash

“Cut the Crap” šesti je i posljednji studijski album engleskog punk-benda The Clash, objavljen na današnji dan, 4. studenog 1985. godine u izdanju CBS-a.

Snimljen je početkom 1985. u Münchenu, i to nakon vrlo turbulentnog razdoblja za bend – suosnivača, glavnoga gitarista i glavnoga kantautora Micka Jonesa i bubnjara Toppera Headona otpustili su Joe Strummer i basist Paul Simonon te ih zamijenili gitaristima Vinceom Whiteom i Nickom Sheppardom te bubnjarom Peteom Howardom, koji su bili potpuno nepoznati. Tijekom napetih sesija snimanja menadžer Bernard Rhodes i Strummer međusobno su se borili za prava nad stihovima i glazbom.

Ta napetost ostavila je ostale članove benda potpuno po strani, zbog čega je Whiteov i Sheppardov doprinos gotovo izostao. Ipak, najgore je prošao Pete Howard, kojega je u finalnom miksu zamijenio elektronički bubanj.

Loše pjesme i posebno iritantna produkcija kojom dominira sintetička elektronika rezultirali su izrugivanjem medija i publike, zbog čega je Strummer samo nekoliko tjedana nakon objavljivanja albuma koji je ime dobio po frazi iz filma “Drumski ratnik” (The Road Warrior Georgea Millera) rasformirao bend i odrekao se ploče “Cut the Crap”.

Koliko je album bio slab, dokazuje i činjenica kako se nijedna pjesama s njega nije našla ni na jednoj službenoj kompilaciji The Clasha. Ostaju mi slušljive jedino “We Are the Clash” i “This Is England”.

Goran Čelig