You are currently viewing Godišnjica objavljivanja izvrsnog albuma Rocket to Russia sastava Ramones

Godišnjica objavljivanja izvrsnog albuma Rocket to Russia sastava Ramones

Jedan od najboljih, najznačajnijih, najutjecajnijih i najslađih albuma američkog rock ‘n’ rolla i poglavito punk-scene, “Rocket to Russia”, treći studijski album američkog punk-rock sastava Ramones, u trgovinama se pojavio na današnji dan, 4. studenog 1977. godine.

Album objavljen za Sire Records sadržava sve same klasike Ramonesa – “Sheena Is a Punk Rocker”, “Teenage Lobotomy”, “I Don’t Care”, “We’re a Happy Family”, “Ramona”, “Here Today, Gone Tomorrow”, “I Wanna Be Well”, “Surfin Bird” i možda najčuveniju pjesmu “Rockaway Beach”.

Iako su prethodni “Leave Home” objavili u siječnju iste godine, nakon američke i britanske turneje krajem kolovoza Ramonesi ponovno ulaze u studio (Media Sound) na Manhattanu. U nastanak albuma utrošili su gotovo 25 tisuća dolara, što je za njih bio znatno veći trošak nego kada su snimali dva prethodna albuma.

Johnny Ramone zamolio je urednika i ilustratora časopisa Punk Magazine Johna Holmstroma da postane i urednikom ovitka albuma “Rocket to Russia”. Holmstrom pristaje i stvara karakterističnu animiranu sliku s pogledom na Zemlju s koje je ispaljena raketa. Čuvenu naslovnicu Ramonesa fotografirao je Dany Fields.

Album je uspio dosegnuti 48. mjesto Billboardove ljestvice, čime je postao njihovo dotadašnje najpopularnije izdanje. Skladala ga je i odsvirala najčuvenija, prva postava benda, u sastavu Joey Ramone za mikrofonom, Johnny Ramone na gitari, Dee Dee Ramone na basu i Tommy Ramone na bubnjevima. Za produkciju bili su zaduženi Tony Bongiovi i bubnjar Tommy Ramone.

Goran Čelig