You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Machine Gun Etiquette grupe The Damned

Godišnjica objavljivanja albuma Machine Gun Etiquette grupe The Damned

Na današnji dan, 2. studenog 1979. godine objavljen je “Machine Gun Etiquette” (Chiswick) sastava The Damned.

Možda to i nije najbolji album kultnog britanskog punk-benda, ali sigurno će ostati zapamćen kako najdopadljiviji. Iako je teško bilo vjerovati da će The Damned nakon odlaska glavnoga kreativca, gitarista Briana Jamesa, odgovornog za materijale zapisane na albumima “Damned, Damned, Damned” (prvi objavljeni britanski punk-album) i “Music for Pleasure”, nastaviti djelovanje, valjda se dogodilo čudo – dotadašnji basist Captain Sensible prelazi na gitaru i na sebe preuzima svu autorsku odgovornost. Pod njegovim patronatom bubnjar Rat Scabies, pjevač Dave Vanian i novi basist Algy Ward snimaju treći album The Damned, fantastičnu ploču “Machine Gun Etiquette”.

U snimanju tog albuma pomogli su i svi članovi The Clasha te Lemmy Kilmister iz Motörheada. Producirali su ga sami The Damned uz pomoć Rogera Armstronga i Eda Hollisa. “Love Song”, “Melody Lee”, “I Just Can’t Be Happy Today”, “Anti-Pope”, “These Hands”, “Plan 9 Channel 7”, “Noise, Noise, Noise”, “Looking At You” (nova obrada nakon The Stoogesa, The Beatlesa i MC5), “Liar” i “Smash It Up” fantastičan su zbir punk-pjesama, toliko vitalnih da potpuno jednako efektno zvuče danas kao i prije četrdesetak godina.

Zanimljivo je i to da su se The Damned ponovno okupili u izvornoj postavi (Dave Vanian, Brian James, Captain Sensible i Rat Scabies) te čekaju neko sretnije vrijeme kada bi se mogli otisnuti, kao nekad, na barem nekoliko zajedničkih koncerata (smijemo li se nadati i albumu, bilo bi sjajno?). Ploču iz korica! I kako bi to rekao nekada davno Mario Anušić, “Smash It Up” za nabrijavanje prije izlaska u grad!

Goran Čelig