You are currently viewing Godišnjica kinopremijere vesterna Crveno sunce Terencea Younga

Godišnjica kinopremijere vesterna Crveno sunce Terencea Younga

Na današnji se dan, 15. rujna 1971. godine u Francuskoj počeo prikazivati čuveni špageti-vestern “Crveno sunce” (Soleil rouge | Sole rosso | Red Sun), svojevrsna francusko-španjolsko-talijanska koprodukcija u režiji redatelja prva dva filma o Jamesu Bondu, Terencea Younga.

Link Stuart (Charles Bronson) predvodi hordu desperadosa u velikoj pljački vlaka. Usred pljačke doznaju da vlak prevozi i japanskog ambasadora, kojem Linkov pomoćnik Gauche Kink (Alain Delon) pohlepno otima sveti mač, a potom dinamitom prekida prijateljstvo s bandom. Link preživi eksploziju i kreće u osvetu, a pridružuje mu se konzulov tjelohranitelj Kuroda Jubei (Toshirō Mifune), čiji je zadatak vratiti mač i dostojanstvo precima. Svima cilj postaje Christina (Ursula Andress), Gaucheova ljubavnica, jer osvetnici znaju da Gauche neće otići bez nje. Put je dug, a to im daje mnogo vremena za upoznavanje i spoznaju o međusobnim predrasudama i ambicijama…

Film je snimljen na lokacijama u Španjolskoj i imao je jednu od najimpresivnijih glumačkih postava tog doba. Spomenuti Charles Bronson, Ursula Andress, Toshirō Mifune, Alain Delon i francuski model Capucine osigurali su tom europskom vesternu prilično veliku popularnost, osobito u Japanu.

Goran Čelig