You are currently viewing Godišnjica premijere filma Dr. No redatelja Terencea Younga

Godišnjica premijere filma Dr. No redatelja Terencea Younga

Na današnji dan, 5. listopada 1962. godine održana je londonska premijera prvog filma iz serijala o najpoznatijem celuloidnom tajnom agentu Jamesu Bondu – film pod naslovom “Dr. No”.

Tajni agent 007 lik je iz romana Iana Fleminga, a prvi je filmski Bond bio Sean Connery, koji je u vrijeme snimanja bio praktički nepoznat glumac, ali filmovi o tajnom agentu ubrzo ga učinili zvijezdom. “Dr. Noa” režirao je britanski redatelj Terence Young, koji je i prije tog filma režirao niz zabavnih akcijskih filmova. Po općem je mišljenju “Dr. No” jedan od najboljih filmova o Jamesu Bondu, a Sean Connery uglavnom se smatra najboljim od svih glumaca koji su ga glumili.

Na Jamajci ubijeni su britanski tajni agent Strangways i njegova tajnica. Trojica ubojica uzela su iz njegova ureda dosje na kojem piše “Dr. No”. Šef britanske tajne službe, legendarni M (Bernard Lee), šalje na Jamajku svog najboljeg agenta Jamesa Bonda (Sean Connery) kako bi otkrio zašto je Strangways ubijen. Znaju samo da je pokušao otkriti ometa li tkogod iz blizine Jamajke putanje američkih svemirskih raketa lansiranih iz Cape Canaverala. Bond je ne samo izvrstan agent nego i veliki zavodnik pred kojim nije ravnodušna nijedna žena. I u ovoj pustolovini srest će ih nekoliko, a neke će mu raditi o glavi premda će najprije s njim otići u krevet. Čim stigne na Jamajku, Bonda dočeka vozač s automobilom koji mu je tobože poslao vladin ured. Za vrijeme vožnje vozač pokuša ubiti Bonda. No kad ga ovaj premlati, proguta otrovnu tabletu i odmah umre.

Bond je agent koji u tajnoj službi nosi broj 007. Dvije nule označavaju da ima dopuštenje ubiti svakoga koga drži opasnim za sebe ili svoju vladu. Na Jamajci se udruži s agentom CIA-e Felixom Leiterom (Jack Lord), koji je na istom zadatku. Pomoći će im i crnac Quarrell (John Kitzmiller), koji iznajmljuje motorne brodiće. Bond će od Leitera doznati da u blizini postoji otok kojim vlada tajanstveni Kinez dr. No (Joseph Wiseman). Bond, Leiter i Quarrel uspiju potajno doći na taj otok kojem prilaz čuvaju teško naoružani patrolni čamci. Ujutro na otoku Bond sretne i prekrasnu Honey Ryder (Ursula Andress), koja će mu se pridružiti u hvatanju superzločinca dr. Noa…

Goran Čelig