You are currently viewing Godišnjica kinopremijere japanskoga horora Zlo redatelja Hidea Nakate

Godišnjica kinopremijere japanskoga horora Zlo redatelja Hidea Nakate

Na današnji dan, 19. siječnja 2002. godine u japanska je kina pušteno djelo “Zlo” (Honogurai mizu no soko kara | Dark Water) kultnoga japanskoga majstora filma strave i užasa Hidea Nakate, jednoga od rodonačelnika tzv. jap-horora, koji se proslavio među filmofilima posebno cijenjenim “Krugom” (Ringu).

“Zlo” je u pozitivnom smislu riječi staromodan horor, u kojem je atmosfera stvorena režijom, a ne tehnologijom. Uznemirujuće ozračje hodnika i sobičaka jeftine stambene novogradnje u kišom zastrtom japanskom velegradskom predgrađu dovoljno je strašno te mu nisu potrebni posebni efekti da bi izazvalo jezu.

Yoshimi Matsubara (Hitomi Kuroki) žena je na pragu srednjih godina koja je upravo mučnim razvodom okončala brak s nasilnim suprugom. S petogodišnjom kćeri Ikuko (Rio Kanno) pokušava započeti novi život. No nijedan sustav nije naklonjen nezaposlenoj samohranoj majci koja u liječničkome kartonu ima zabilježene psihičke posljedice nesretnoga djetinjstva i frustrirajućega bračnoga iskustva. Našavši se pred nepremostivim teškoćama, Yoshimi sve češće gubi duševnu ravnotežu i počinje komunicirati sa svijetom duhova. U njezinu stanu u derutnoj zgradi za iznajmljivanje sve češće zbivaju se neobjašnjivi događaji, a počinje je pratiti i djevojčica u žutoj haljinici. Njezino stanje zamjećuju i potencijalni poslodavci, ali i osoblje dječjega vrtića u kojemu boravi Ikuko dok majka traži posao. Krug se iznova zatvara…

Uloge tumače Hitomi Kuroki, Rio Kanno, Mirei Oguchi, Asami Mizukawa, Fumiyo Kohinata, Yu Tokui, Isao Yatsu, Shigemitsu Ogi i drugi.

Goran Čelig