You are currently viewing Godišnjica kinopremijere horora Princ tame redatelja Terencea Fishera

Godišnjica kinopremijere horora Princ tame redatelja Terencea Fishera

Na današnji dan, 9. siječnja 1966. godine u britanska je kina pušten naslov “Princ tame” (Dracula: Prince of Darkness), britanski horor u režiji Terencea Fishera. Predstavlja treći nastavak serije o grofu Draculi (Dracula, 1958.; The Brides of Dracula, 1960.) i u njemu Chistopher Lee ponavlja svoju ulogu vampira nakon pauze u prethodnom filmu.

Radnja se događa deset godina nakon događaja iz prvog filma, kada je Dracula uništen u okršaju s lovcem na vampire Abrahom Van Helsingom. Ovog puta četvero engleskih turista postaju metom Draculina bivšeg sluge Klovea (čiji lik tumači Philip Latham), koji nastoji iskoristiti njihovu krv kako bi oživio svoga gospodara…

Snimanje je teklo paralelno sa snimanjem filma “Rasputin: The Mad Monk”, u kojem su također nastupali Lee, Barbara Shelley i Francis Matthews, pa su za oba filma upotrijebljeni isti setovi. Za film je karakteristično da u njemu lik Dracule ne izgovara ni riječi. Lee je poslije tvrdio da je razlog u izuzetno lošim dijalozima, koje je jednostavno odbio izgovoriti. Ipak, scenarist Jimmy Sangster tvrdi da njih uopće nije bilo u scenariju jer su producenti na tome inzistirali, a kako bi Leeju mogli isplatiti što manji honorar.

“Princ tame” ponegdje se naziva esencijalnim odnosno jednim od najtipičnijih horora kuće Hammer Films.

Goran Čelig