You are currently viewing Godišnjica premijere filma Strava u Ulici brijestova Wesa Cravena

Godišnjica premijere filma Strava u Ulici brijestova Wesa Cravena

Jedna od najupečatljivijih filmskih priča utemeljena je na uistinu jezivim stvarnim događajima. Kada se na današnji dan, 14. studenog 1984. godine pojavio film “Strava u Ulici brijestova” (A Nightmare on Elm Street) Wesa Cravena, mnogi noćima nisu spavali. Lice Freddyja Kruegera teško je zaboraviti, ali i sama tema filma natjerala nas je na razmišljanje gdje je u stvari granica između sna i jave. “Strava u Ulici brijestova” jedan je od rijetkih horor-filmova koji su čak i stroge filmske kritičare natjerali na razmišljanje s obzirom na to da horor kao žanr nikada nije uziman previše ozbiljno.

Zanimljivo je i to da je film u samo 72 sata od prikazivanja u kinima vratio sva uložena sredstva. Ipak, najzanimljivija je sama priča prema kojoj je Wes Craven snimio to, kako neki nazivaju, remek-djelo. Početkom 1981. u novinama se pojavila priča o mladim ljudima koji su patili od stravičnih noćnih mora. Neki su od tih ljudi, navodno, i umrli u snu. Wesa je posebno zaintrigirala priča o mladom čovjeku kojeg su noćne more dovele do ruba ludila, a onda i u smrt. Mladić je tvrdio da će umrijeti ako zaspi. Pio je velike količine kave zajedno s tabletama koje su mu trebale pomoći da ostane budan. Njegov otac, psihijatar, propisao mu je tablete za spavanje koje mladić nije želio uzimati. Kada je nakon tri dana napokon zaspao, roditelje su probudili jezivi krici koji su dopirali iz njegove sobe. Utrčali su unutra, ali već je bilo kasno, mladić je preminuo u snu. Ispod njegova jastuka pronašli su tablete za spavanje, koje nije popio, a u ormaru je bio skriven aparat za kavu. Tada se rodila ideja za film. U njemu mlade ljude progoni Freddy Krueger, duh ubojice i zlostavljača djece kojega su roditelji žrtava uhvatili i živog spalili, otud njegovo unakaženo lice. Što se tiče Freddyjeve čuvene rukavice s noževima, za to je Wes dobio inspiraciju gledajući kako njegova mačka oštri pandže. Glumac Robert Englund, koji je tumačio lik Freddyja, porezao se kada je na setu prvi put navukao zloglasnu rukavicu. Za snimanje filma potrošeno je 500 galona umjetne krvi, većina u epohalnoj sceni u kojoj umire Johnny Depp. Film je snimljen u samo 30 dana i postao je instant-hit.

Srednjoškolke Nancy Thompson (Heather Langenkamp) i Tina Gray (Amanda Wyss) prijateljice su koje žive u malom gradu. Tinin je dečko kolega iz škole Rod (Jsu Garcia), a Nancyn je dečko Glen (Johnny Depp). Tina jedne noći sanja da je progoni Freddy Krueger (Robert Englund), osoba krvava i poluizgorena lica. Na desnoj ruci Freddy ima rukavicu na čijim su prstima pričvršćene čelične pandže koje izgledaju kao noževi. Kad to Tina ispriča Nancy, ona joj kaže da sanja iste snove. Dok Tina jedne noći spava u krevetu s Rodom, Freddy je napadne u snu. Ona se probudi sva krvava i odmah umre. Nancyn je otac policijski časnik Donald Thompson (John Saxon), koji uhiti Roda smatrajući ga ubojicom. Nakon nekog vremena Freddy Krueger napadne i ubije u snu Roda, koji je u ćeliji. Nancy shvati da mora biti budna ako ne želi da njezina noćna mora postane stvarna…

Nepravedno bi bilo ne spomenuti i nastup Ronee Blakley u ulozi Marge Thompson, Nancyne majke koja poznaje Freddyevu tajnu, a i posljednja je Kruegerova žrtva.

Goran Čelig