You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Moć razaranja Davida Cronenberga

Godišnjica kinopremijere filma Moć razaranja Davida Cronenberga

Na današnji dan, 14. siječnja 1981. godine u američkim se kinima počeo prikazivati znanstvenofantastični horor “Moć razaranja” (Scanners) kanadskoga redatelja i scenarista Davida Cronenberga. Kanađani su ga mogli gledati od 16. siječnja. Glavne uloge u njemu tumače Jennifer O’Neill, Stephen Lack, Patrick McGoohan, Lawrence Dane i Michael Ironside.

Cronenberg spada među najcjenjenije moderne redatelje horora (premda je njegov opus žanrovski znatno širi), a jedno od njegovih najboljih djela jest kultni film “Moć razaranja” , eksplicitna priča o ljudima s telekinetičkim moćima, takozvanim skenerima.

ConSec, dobavljač oružja i sigurnosnih sustava, pronalazi skenere kako bi ih iskoristio u ratne svrhe. A kada odmetnuti skener Darryl Revok (M. Ironside) povede rat protiv ConSeca, korporacija na njega šalje Camerona Valea (S. Lack) kako bi zaustavio strašnog Revoka…

Ipak, eksplodirajuće glave i ostali “tjelesni” horor očito nisu za svačiji ukus pa je film u početku bio vrlo mlako prihvaćen, ali s godinama prometnuo se u kultni klasik. Bio je to i prvi kanadski film koji je postao uspješan diljem svijeta, a naročito je ostala upečatljiva scena kada ozloglošeni Revok telepatski uzrokuje eksploziju glave suparničkog skenera.

Goran Čelig