You are currently viewing Godišnjica premijere filma Rat redatelja Veljka Bulajića

Godišnjica premijere filma Rat redatelja Veljka Bulajića

“Rat” je jugoslavenski znanstvenofantastični film koji je premijeru doživio na današnji dan, 23. srpnja 1960. godine. Režirao ga je Veljko Bulajić (njegov treći dugometražni film) po scenariju Cesarea Zavattinija.

Radnja se događa u bliskoj budućnosti u neimenovanoj zemlji koja ulazi u sukob sa susjednom državom, koji će naposljetku eskalirati nuklearnim ratom. Protagonist John Johnson, čiji lik tumači Antun Vrdoljak, mladić je koji se upravo tada nastoji vjenčati sa svojom djevojkom…

“Rat”, koji je velikim dijelom bio inspiriran hladnoratovskom tjeskobom i imao je izraženi pacifistički stav, kombinirao je prikaze apokaliptičkog razaranja sa satirom. Ne treba zaboraviti da legendarni “Dr. Strangelove” dolazi četiri godine nakon Bulajićeva “Rata”!

Film “Rat” bio je prikazan u službenoj konkurenciji venecijanske Mostre. Osim Vrdoljaka, u filmu su se pojavili i Zlatko Madunić, Ljubiša Jovanović, Ita Rina, Janez Vrhovec, Marija Kohn, Ewa Krzyzewska, Bosa Stojadinović, Velimir Bata Živojinović i drugi.

Goran Čelig