You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Veliki transport Veljka Bulajića

Godišnjica kinopremijere filma Veliki transport Veljka Bulajića

Na današnji dan, 4. srpnja 1983. godine u kinima bivše države počeo se prikazivati posljednji spektakl Veljka Bulajića pod nazivom “Veliki transport”.

“Veliki transport” stereotipan je izdanak žanra partizanskog epskog filma kojim je Bulajić pokušao ponoviti velik (međunarodni) uspjeh “Bitke na Neretvi”, ne uviđajući da se žanr nalazi na zalasku i da rutinsko slijeđenje njegovih postulata znači zapadanje u anakronizam. Nekoliko načelno intrigantnih motiva (npr. Romi i adventisti koji se pridružuju partizanskom konvoju) ostalo je nerazrađeno pa se film ponajviše pamti po velikoj financijskoj aferi izbiloj zbog nestalih sredstava iz njegova budžeta, a koja je dobila sudski epilog. Bio je to neslavan krah politički motivirane odluke da i vojvođanski partizanski pokret dobije dostojnu filmsku prezentaciju.

U svibnu 1943. glavni štab Narodnooslobodilačke vojske Vojvodine odlučio je poslati iscrpljenim partizanskim jedinicama u istočnoj Bosni pojačanje od tisuću dobrovoljaca i dobrovoljki, a s njima i hranu, odjeću i sanitetski materijal. Partizanski konvoj kreće na put pod zapovjedništvom Pavla Paroškog, uz kojeg je njegova djevojka, učiteljica Dunja, a za medicinsku skrb zadužen je dr. Emil Kovač. Konvoju se na opasnom pohodu pridružuju i britanski major Mason te njegov vezist Danny, koji su poslani da uspostave vezu s partizanima…

U glavnim su se ulogama pojavili Steve Railsback, Dragana Varagić, James Franciscus, Robert Vaughn, Bata Živojinović, Helmut Berger, Zvonko Lepetić, Ljiljana Blagojević, Dušan Janićijević, Slobodan Aligrudić, Dragan Bjelogrlić, Olivera Marković, Mira Banjac i drugi. Scenarij je Bulajić pisao u suradnji s Arsenom Diklićem i Donaldom R. Boyleom.

Goran Čelig