You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Seljačka buna 1573. redatelja Vatroslava Mimice

Godišnjica kinopremijere filma Seljačka buna 1573. redatelja Vatroslava Mimice

Na današnji dan, 14. studenog 1975. godine u jugoslavenska kina pušten je domaći film “Seljačka buna 1573.” (Anno Domini 1573.) Vatroslava Mimice, snimljen prema istinitom povijesnom događaju, a opisuje seljački ustanak sa svim svojim strahotama i užasima.

Dojmljiva scenografija i kostimografija (Ferdinad Kulmer) vraća nas u vrijeme uoči kmetskog ustanka. Blato, teško siromaštvo i krajnje iscrpljivanje kmetova rezultirali su njihovom pobunom vilama i grabljama protiv mačeva i topova strašnog Franje Tahija.

Godina je 1573. Okrutni velikaš Tahi, s velikim posjedima u Susedgradu i Donjoj Stubici, zlostavlja i ubija svoje kmetove. Za život im ne ostavlja skoro ništa, uzima im sve – svinje, kokoši, jaja, mlade djevojke – a u nasilništvu pridružuju mu se i njegovi sinovi. Dječak Petrek svjedočio je zvjerskom ubojstvu svoga oca, na kojega je Tahi nahuškao pse pustivši da ga rastrgaju. Glad, bijedu i neimaštinu na trenutke prekida vesela skupina komedijaša zbijajući šale na vlastelinski račun. Petrek upoznaje Iliju Gregorića, vještog vojnika koji ga ubrzo odvodi do skupine kmetova koja se organizirala oko seljačkog vođe Matije Gupca. Seljaci su odlučni krenuti protiv svog feudalnog gospodara Tahija…

Izvrsno filmsko ostvarenje pretposljednji je igrani film jednog od najvećih hrvatskih redatelja Vatroslava Mimice. Film “Seljačka buna 1573.”, snimljen 1975., na filmskom festivalu u Puli 1976. nagrađen je Velikom brončanom arenom te Zlatnom arenom za kameru (Branko Blažina) i glazbu (Alfi Kabiljo).

U filmu se pojavljuju brojna poznata hrvatska glumačka imena poput Fabijana Šovagovića, Marine Nemet, Franje Majetića, Zdenke Heršak, Zvonimira Črnka, Ilije Ivezića, Đure Utješanovića, ali i glumačke zvijezde iz bivše Jugoslavije Velimir Bata Živojinović i Pavle Vuisić.

Goran Čelig