You are currently viewing Godišnjica kinopremijere spektakla El Cid redatelja Anthonyja Manna

Godišnjica kinopremijere spektakla El Cid redatelja Anthonyja Manna

Na današnji dan, 24. listopada 1961. godine u talijanskim će kinima premijerno biti prikazan slavni povijesni spektakl “El Cid”, koji je po scenariju Philipa Yordana, Fredrica M. Franka i Bena Barzmana režirao Anthony Mann. U ostatku svijeta počet će se prikazivati tek u prosincu.

Radnja filma zbiva se 1080. godine. Španjolski vitez Rodrigo Diaz de Vivar (Charlton Heston) uspijeva ujediniti dvije Španjolske – kršćansku i maursku – u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, arapskog emira Bena Yussefa (Herbert Lom), koji nastoji zavladati Iberijskim poluotokom. Rodrigo Diaz, poznat i po križarskim pohodima, poslije je slavljen kao jedan od najvećih španjolskih nacionalnih junaka i znatno je poznatiji pod nadimkom El Cid.

“El Cid” jedna je od najvećih holivudsko-talijanskih koprodukcija, koju najbolje predstavlja i osnovni glumački par filma Charlton Heston i Sophia Loren (premda se pojavljuje još niz talijanskih glumaca kao što su npr. Raf Vallone i Massimo Serato).

Iako vrlo bogate scenografije i kostimografije, izvrsne kolor-fotografije Roberta Kraskera te sjajne glumačke podjele, “El Cid” imao je samo jednu nominaciju za Oscara: skladatelj Miklós Rózsa i pisac stihova Paul Frances Webster bili su nominirani za pjesmu “Falcon and the Dove”.

Goran Čelig